Nem csak játékfilmeket lehet online nézni


Két különleges magyar dokumentumfilm nézhető meg online ingyenesen, és kikölcsönözhető egy művészettörténeti témájú, ismeretterjesztő filmsorozat is.

A Baltazár Színház online elérhetővé tette Világlátó Baltazár című, kanadai, indiai, görög és indonéz fesztiválokon is sikerrel vetített filmjét. Az 56 perces produkció közleménye szerint: „A varázslóknak sikerül messzi tájakra kalandozni anélkül, hogy helyet változtatnának. De jó hír, hogy mindenkiből válhat varázsló, a saját sorsának mágusa. Hogyan? Ezt mutatjuk meg a Világlátó Baltazár című filmben, amely a színházunk előző indiai utazásáról szól, és egyszerre meséli el egy külső és belső utazás történetét.” A Baltazár Színház társulata ugyanis március 13-án utazott volna Mumbaiba, ahol a Pitypang és a Por című előadásokkal léptek volna fel. Egy nappal utazásuk előtt India lezárta a határait. „Maradtunk és megértettük, hogy a mostani időszak a belső utazásról szól” – fogalmaznak. 

A 2017-ben, Elek Dóra rendezésében készült film szinopszisa szerint: „A 21 évvel ezelőtt alakult Baltazár Színház tagjai értelmi sérült színészek, akikről nem gondolnánk, hogy művészi képességgel megáldott emberek. Az átlagos társadalmi nézet a fogyatékosságot selejtnek minősíti, az értelmi hiányossághoz szellemi és érzelmi hiányt is társít. A film a fogyatékosságot egy forradalmian új látószögbe helyezi: az értelmi sérült emberek spirituális oldalát mutatja meg, a Baltazár Színház színészeiből áradó természetességgel, költőiséggel és humorral teli formában.” 

Három évvel korábban, 2014-ben készült Halázs Glória a Dr. Lala című, szintén számos hazai és nemzetközi filmfesztiválon – többek közt Horvátországban, a CineFesten, az Országos Független Film Fesztiválon és a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemlén is – bemutatott filmje. Felejthetetlen főszereplője, Balogh László, azaz Lala, a bohócdoktor, aki „az elmúlt két évtizedben közel százezer beteg arcára varázsolt mosolyt”. A film sajátos életutat vázol nézője előtt: „Egy ország ismerte és szerette őt egy harminc évvel ezelőtti sikeres televíziós műsornak, a Cigánykeréknek köszönhetően, amelyet hátrahagyott a cirkusz kedvéért. Végül mindent újrakezdett, és a bohócdoktori pályán kötött ki. Az egyszerre szórakoztató és megható dokumentumfilmben a szarkasztikus humorú Dr. Lalát, alapítványa fenntartásáért folytatott küzdelmét, hivatásán keresztül számos beteg gyermek, kis hétköznapi hős történetét ismerhetjük meg.”

Április elején megnyílt A művészet templomai című ismeretterjesztő sorozat online filmkölcsönzője is. A hat éve indult sorozat „az egyetemes művészet kiemelkedő alkotóit, intézményeit és műkincseit mutatja be. Az olasz és spanyol alkotóstábok munkáját dicsérő filmek a szakértői narrációt életrajzi jelenetekkel, archív anyagokkal és a műalkotások páratlanul részletgazdag közeli felvételeivel vegyítik, elősegítve, hogy a nézők valóban belefeledkezhessenek a remekművek szépségébe”. A sorozat minden évben 4-5 új, főképp artmozikban, Magyarországon vetített, művészeti témájú filmmel egészül ki. Mivel jelenleg a mozivetítések szünetelnek, „a sorozat legújabb, Impresszionista ritkaságok című epizódjának április végi bemutatóját későbbi időpontra halasztja a filmet forgalmazó Pannonia Entertainment, s egyúttal otthon maradásra buzdít mindenkit, aki megteheti. Ehhez kapcsolódva, április 1-től elérhető A művészet templomai sorozat online filmkölcsönzője azzal a céllal, hogy tovább színesítse a művészetkedvelők számára az otthonról elérhető programkínálatot a neves művészeti intézmények – mint a londoni British Museum, a párizsi Musée d’Orsay, a New York-i Guggenheim Museum vagy az amszterdami Van Gogh Museum – virtuálisan bejárható tárlatai mellett” – közölte a forgalmazó. Az online filmkölcsönzőben, kizárólag Magyarországról, jelenleg hat alkotás elérhető: a Firenze és az Uffizi képtár, A milánói Scala – A csodák palotája, a Leonardo da Vinci – A lángelme Milánóban, a Pápai bazilikák, a Kincseskamrák – A csodák világa, valamint a Raffaello – A festőfejedelem. Ezek 2,9 dolláros (970 fonrintos) kölcsönzési díj ellenében számítógépen, tableten, mobiltelefonon és okostévén egyaránt, 48 óráig megnézhetők.Kapcsolódó