Nem fújják le a Prágai Nemzetközi Filmfesztivált


Bár ezen a héten több nagy nemzetközi filmes rendezvényt is elhalasztottak vagy lemondtak a COVID-19 terjedése miatt, a prágai fesztivál szervezői egyelőre kitartanak a március 19-i kezdés mellett.

A szervezők bejelentették, hogy az idén 27. alkalommal megrendezendő Prágai Nemzetközi Filmfesztivál (Febiofest) egyik díszvendége Agneszka Holland lengyel rendező lesz, de a fesztiválon részt vesz többek közt Woody Harrelson amerikai színész is, aki elkíséri Oren Moverman rendezőt Rampart című, 2011-es krimijük vetítésére. Moverman életműdíjat is fog kapni, és életműdíjat vesz majd át Hirokazu Kore-eda japán filmrendező, Milan Lasica szlovák színész és Iva Janžurová cseh színésznő is – írta a szervezők közleménye alapján a Variety.

„Jelen pillanatban nincs semmilyen helyi szintű korlátozás a vírus terjedése kapcsán… a Cseh Köztársaság nem hirdetett vészhelyzetet, és ural a helyzetnek” – fogalmazott a prágai fesztivál igazgatója, Kamil Spáčil.

A hét elején elhalasztotta idei kiadását a Szaúd-Arábia-i Vörös-tenger Nemzetközi Filmfesztivál és a Thesszaloniki-i Dokumentumfilm-fesztivál, a Dohai Filmintézet pedig bejelentette, hogy idén nem fogja megtartani Kumra nevű filmes eseményét. Szintén az új koronavírus terjedése miatti aggodalom miatt az Amazon Studios (és a Facebook sem) fog részt venni a március 13-án kezdődő SXSW nevű texasi konferencián.Kapcsolódó