Nem mutatják be augusztusban a Tenetet


A Warner Bros. kivette a bemutatói közül az új Nolan-filmet, amitől (főleg az amerikai mozik) a nyári újraindulás lendületét várták. 

Az eredeti terv szerint a Tenet július 17-én indított volna, csakhogy a járványhelyzet miatt a bemutatót elhalasztották, előbb július 31-ére, aztán augusztus 12-re. A stúdió ezúttal nem tűzött ki új premierdátumot.

Tenet legalább 200 millió dolláros költségvetésből készült; normális esetben a bemutató marketingköltsége egy ilyen produkció esetén elérhetné a 150 milliót; a stúdió 400–500 millió dolláros bevételre számíthat a jegyeladásból, és a mozibemutató után több más platformon is indíthatja a filmet – számol az IndieWire

A Tenet bemutatójának halogatása kapcsán az amerikai Mozitulajdonosok Országos Szövetségének (National Association of Theater Owners) elnöke a Varietynek kifejtette: „A forgalmazóknak ragaszkodniuk kellene a dátumaikhoz, és be kellene mutatniuk a filmjeiket, mert semmi garancia nincs arra, hogy a piacok az év hátralevő részében megnyitnak. Amíg nem létezik egy széles körben elérhető oltás, nem fog minden piac megnyílni. Emiatt a filmeket olyan piacokon kellene bemutatni, amelyeken biztonságos és törvényes a forgalmazásuk, ez nagyjából az amerikai és a nemzetközi filmpiac 85%-át jelenti. Be kellene mutatniuk a filmjeiket, és el kellene fogadniuk ezt az újfajta normalitást. Lehet, hogy a stúdióknak nem lesz ugyanakkora bevételük, mint korábban, de ha nem kezdik el forgalmazni a filmeket, fel fog borulni a belső egyensúlyuk. Ez egy évi 42 milliárd dolláros biznisz. A vállalkozások nagyrésze elfogadna 85%-ot a nulla helyett, mert annyi lenne a bevétel, ha megvárnák, hogy az összes piac megnyíljon.”

Eric Handler filmszakmai elemző július közepén „megjósolta” az újabb halasztást, arra hivatkozva, hogy a regisztrált covid-19-fertőzések száma továbbra is növekszik a legnagyobb amerikai filmpiacokon, Texasban, Floridában és Kaliforniában.


Címkék

Kapcsolódó