Nem nemek szerint fogják díjazni a színészeket a következő Berlinalén


Fizikai valójában tervezik megrendezni jövő év februárjában a Berlini Nemzetközi Filmfesztivált – jelentették be tegnap a szervezők. A következő kiadás újítása, hogy a színészi díjakat összevonják, a szokásos négy helyet kettőt fognak átadni.

Csak a berlini filmvásár költözik az internetre, a fesztivál 71. kiadásának vetítéseit hagyományos formájukban fogják megszervezni 2021. február 11. és 21. között, bár a szervezők igazodni fognak a jövő februárban épp érvényben levő, a járvány terjedését fékező, hivatalos rendelkezésekhez. A fesztivál szerkezetéről, a programról és a meghívott filmek számáról a következő hetekben döntenek – áll a közleményben.

Az azonban máris bizonyos, hogy a fesztivál vezetősége úgy döntött, többé nem választják külön a legjobb főszerepet, illetve mellékszerepet alakító színésznek és színésznőnek járó Ezüst Medve díjakat: az Arany Medve fődíj mellett Ezüst Medvét kap majd a legjobb főszereplő, a legjobb mellékszereplő, a legjobb rendező, forgatókönyvíró és látványtervező. Az idén felfüggesztett, az első Berlinale-igazgató Alfred Bauerről elnevezett Ezüst Medvét örökre megszüntetik Bauer nemrég kiderült náci múltja miatt. (A fesztivál külső szakértőt kér fel ennek pontos feltárására, az erről szóló tanulmány közzétételét nyár végére ígérik.)

Az így megrövidült díjlista más irányba, de ki is bővül jövőre: a fesztivál vezetői egy nyolcadik Ezüst Medvét bocsátanak ki: A zsűri díja mellett most A zsűri nagydíja is elnyerhető lesz.Kapcsolódó