Némafilmmel harcoltak a szifilisz ellen: a Janovics-korszakból vetítenek Kolozsváron


Két szifilisz-ellenes kampányfilm is készült Kolozsváron a némafilmkorszakban, az egyiket 1918-ban a magyar, a másikat 1920-ban már a román kormány támogatásával készítették Janovics Jenő filmgyárában. A métely rekonstruált változatát és a Világrémet az 5. Kolozsvári Zsidó Napokon élő zongorakísérettel vetítik a Bulgakov Kávéházban.

Október 26-án, szombaton délelőtt tíz órakor várossétával, délután háromtól pedig zenés-filmes előadással emlékeznek Kolozsvár híres polgárára, a színházigazgató-filmgyáralapító Janovics Jenőre. Délután a némafilmek kutatója, Zágoni Bálint tart előadást Laczkó Vass Róbert színművész és Szép András zongoraművész közreműködésével.

A métely forgatókönyvét Gyalui Jenő írta Eugéne Brieux színműve alapján, két évvel később pedig a már bevált forgatókönyvet Constantin Levaditi professzorral dolgozta át a Világrémhez. Mindkét filmet Fekete Mihály rendezte, aki játszik is az alkotásokban. A mételyben látható Berky Lili utolsó kolozsvári filmszerepe, és azért is különleges, mert trükkfelvételt alkalmaztak benne: több jelenetben felsejlik a halál szellemszerű figurája. A métely csak részleteiben maradt fenn, a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívummal közösen rekonstruált változatát a 19. Filmtettfeszten mutatták be. A Világrém a kevés egészében fennmaradt kolozsvári némafilm egyike.

Az 5. Kolozsvári Zsidó Napok teljes programja ide kattintva olvasható.Kapcsolódó