Nemes Jeles László és Kerékgyártó Yvonne új filmjeinek ítélt meg támogatást a filmintézet


A Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottsága 900 millió forint gyártási támogatást ítélt meg Nemes Jeles László Az árva című filmjének; Kerékgyártó Yvonne Együtt kezdtükje 392 millió forintot kap.

Nemes Jeles László – az Oscar-díjas Saul fia és a velencei FIPRESCI-díjat elhozó Napszállta után – harmadik egészestés moziján dolgozik. Az árva nemzetközi koprodukcióban készül. A forgatókönyvet ezúttal is Clara Royer jegyzi, főszereplője egy 11–13 éves kisfiú. A film gyártója a Laokoon Filmgroup, vezető producerei az Oscar-díjas Saul fiát is jegyző Sipos Gábor, Rajna Gábor és Stalter Judit. A Filmhu információi szerint a forgatás jövő évben indulhat. A most 900 millió forintos gyártási támogatást elnyert produkció előkészítési munkálatait februárban 66,5 millió forinttal támogatta a filmintézet.

Kerékgyártó Yvonne legutóbb 2014-ben mutatott be saját rendezést: a Free Entry az Y generáció „nemzedéki közérzetfilmje” volt. A rendező következő munkája szintén napjaink húszas-harmincas korosztályát foglalkoztató témákról – párkapcsolati kihívások, szülővé válás és otthonkeresés – nyáron kezd forogni Együtt kezdtük címmel. A sztori a 2010-es évek Budapestjének pezsgő, bulikban gazdag világában kezdődik és napjainkban, a Balaton-felvidéken bontakozik ki. „Akár bevallja magának, akár nem, az ember életét alapvetően meghatározzák a középiskolában eltöltött évek. Előbb vagy utóbb, mindenki mérlegre teszi a kamaszkorában tett ígéreteket, csendben megkérdezi magától, mi lett volna ha…” – vallják az alkotók.

A film operatőre Babos Tamás, a látványtervező Valcz Gábor, a vágó Duszka Péter. A film producere Romwalter Judit és Pék Csaba, a forgatókönyvet Szentgyörgyi Bálint és Boros O. István jegyzi, társforgatókönyvíróként Maruszki Balázs segítette a munkát. A bemutatót 2022 őszére tervezik, a szereplők kiválasztása már elkezdődött. Egy vibrálóan tehetséges, fiatal színészgenerációt ismerhetünk meg majd a filmben – ígéri az NFI közleménye.
Kapcsolódó