Népes mezőnyben verseng az Oscarért a Napszállta


A legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára 87 ország pályázott idén egy-egy filmmel, a 2017-es 92-es rekordot tehát nem sikerült elérni. Vannak viszont először nevező országok.

Magyarország az Oscar-díjas Nemes Jeles László Napszállta című filmjét, Románia pedig Radu Jude „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” című alkotását nevezte. A román rendező 2015-ös Aferim! című filmje is indult ebben a mezőnyben, de a jelölésig nem jutott el.

Az idei jelentkezők között szerepel két olyan ország, amely még soha nem nevezett: Malawiból Shemu Joyah The Road to Sunrise, Nigerből pedig Rahmatou Keita The Wedding Ring című filmje kvalifikálta magát a versenybe.

A 91. alkalommal kiosztandó Oscar-díjért a japán Kore-eda Hizokaru Arany Pálma-díjas Bolti tolvajok (Manbiki kazoku) című filmje, Nagy-Britanniából a Bafta-díjas Rungano Nyoni Nem vagyok boszorkány (I Am Not a Witch) című filmje, Olaszországból Matteo Garrone Dogman című filmje, Mexikóból Alfonso Cuarón Arany Oroszlán-díjas Roma című alkotása, Lengyelországból Pawel Pawlikowski munkája, a Hidegháború (Zimna wojna) is versenybe szállt.

Az öt Oscar-jelöltre több fázisban szűkíti le az amerikai filmakadémia a nevezettek listáját. Az Oscar-jelöléseket január 22-én hozzák nyilvánosságra. A díjátadó gálát február 24-én rendezik meg a hollywoodi Dolby Színházban.

(MTI)Kapcsolódó