Néptáncoktató filmsorozatot indít gyerekeknek az OSZK


Nyolc tájegység jellegzetes táncait tanulhatják meg a gyerekek otthonukban az Országos Széchényi Könyvtár (OSzK) néptáncoktató filmsorozata segítségével, amely a könyvtár YouTube-csatornáján lesz elérhető holnaptól.

A sorozat első két részében a Sárközbe kalauzolják a gyerekeket, akik a cinegés, valamint a lassú és friss csárdás lépéseit tanulhatják meg. A táncok tanítását a legkiválóbb gyermekegyüttesek tagjai, a szarvasi gyermek szólótáncfesztivál díjazottjai mutatják be.

A Táncolj velünk! című, gyermekeknek szóló néptáncoktató filmsorozat 1998 és 2008 között készült a nemzeti könyvtárban.

A filmekben a viseletek mellett a nézők megismerkedhetnek egy-egy tájegység történeti-néprajzi hátterével is. A táncokat az MTA BTK Zenetudományi Intézet archívumának filmjeivel illusztrálják, amelyeket az OSzK YouTube-csatornáján tesznek közzé március 27-től kezdődően péntekenként. A sorozat szerkesztő-forgatókönyvírója Diószegi László, történész, Harangozó-díjas koreográfus, rendezője Szécsényi Anikó, az OSzK munkatársa.

Az ismeretterjesztő széria a Martin György Néptáncszövetség és az Örökség Népművészeti Egyesület kezdeményezésére indult, összeállítását pedig az OSzK Történeti Interjúk Tárában működő Magyar Mozgóképkincs Megismertetéséért Alapítvány végezte – közölte a könyvtár az MTI-vel.
Kapcsolódó