Nicolas Cage mesterkurzust tart Kolozsváron


Az Oscar-díjas Nicolas Cage az egyetemes filmművészethez való hozzájárulásáért Transilvania Trófeát vesz át június 1-én a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF). A színész, rendező és producer május 31. és június 2. között tartózkodik a városban, két filmjét vetítik és mesterkurzust is tart, közölték hétfőn a filmfesztivál szervezői.

Francis Ford Coppola unokaöccse, aki éppen azért vette fel a Cage nevet, hogy ne vádolják nepotizmussal, éppen nagybátyja filmjében, a Gengszterek klubjában (The Cotton Club, r.: Francis Ford Coppola) kapta egyik első fontos filmszerepét, de volt galambőrült kamasz a Cannes-i zsűri nagydíjával kitüntetett Madárkában (Birdy, r.: Alan Parker), evett élő bogarat A vámpír csókjában (Vampire’s Kiss, r.: Robert Bierman). Egyik felejthetetlen szerepe az alkoholista forgatókönyvíróé a Las Vegas, végállomás (Leaving Las Vegas, r.: Mike Figgis) című filmben, amelyért Oscar- és Golden Globe-díjat is kapott, emlékeztet a TIFF közleménye.

Leaving Las Vegas

Az Oscar-díj után jöttek a nagy költségvetésű akciófilmek, mint A szikla (The Rock, r.: Michael Bay), az Ál/arc (Face/Off, r.: John Woo) vagy a Con Air – A fegyencjárat (Con Air, r.: Simon West) – mindhármat különböző kategóriában Oscarra is jelölték -, vagy az Angyalok városa (City of Angels, r.: Brad Siberling) című romantikus komédia.

2002-ben jelölték második alkalommal Oscar-díjra az Adaptáció (Adaptation, r.: Spike Jonze) című filmért, amelyben ismét forgatókönyvírót alakított, ezúttal kettős szerepben. Rendezőként ugyanebben az évben debütált a Sonny című filmmel.

Cage először 2010-ben forgatott Romániában, A szellemlovas: A bosszú ereje (Ghost Rider – Spirit of Vengeance) című filmhez Bukarest utcáin és a Bran-kastélyban vettek fel jeleneteket, 2014-ben pedig ismét visszatért az országba A fény halála (The Dying of the Light, r. Paul Schrader) című film miatt.

Nicolas Cage június 1-én, szombaton, Kolozsvár főterén veszi át a Transilvania Trófeát, a díjátadó után az Ál/arc (Face/Off) című thrillert vetítik, amelyben a színész John Travoltával játszik: plasztikai műtéttel arcot cserélő gyilkost és FBI-ügynököt alakítanak. Vasárnap, június 2-án a bonchidai Bánffy-kastélyban Cage egyik legfrissebb filmjét, a Mandy – A bosszú kultusza (Mandy, r. Panos Cosmatos) címűt tűzik műsorra, amelyben a színész a szeretője halálát készül megbosszulni. Ugyanaznap Nicolas Cage mesterkurzust is tart, amelyet Mihai Chirilov, a TIFF művészeti igazgatója moderál.

(közlemény)Kapcsolódó