Női rendezők a Soldivision filmklubban


Szeptember 11-én hagyományteremtő szándékkal veszi kezdetét a Soldivision Filmklub, mely az első évadban női rendezőkkel és női sorsokkal fog foglalkozni, az alternatív terjesztésben már megszokott módon: a vetítéseket követően közönségtalálkozón faggathatják a nézők az alkotókat.

A sorozat nyitányaként Magyarországon első ízben láthatják az érdeklődők Halász Glória lebilincselő, Angliát, Hong Kongot, Kanadát és Portugáliát megjárt,  az ENSZ filmfesztiváljának nagydíját elnyerő dokumentumfilmjét, a Rupa butikját, amit indiai savtámadások áldozatairól készített. A vetítés után a filmklub vendége Halász Glória. A film a Soldivision forgalmazásában a jövő évtől látható a hazai mozikban.

A Soldivision Filmklub célja, hogy a kortárs magyar és nemzetközi filmművészet határterületeire kalauzolja nézőit. Legyen szó emberi sorsokról vagy történetekről, egyedi vagy általános témákról, alkotókról vagy alkotói módszerekről, a szervezők minden esetben a megszokottól, az átlagostól eltérőt keresik majd, hogy a film médiumában és azon keresztül a nézők olyan gazdag szellemi tartományokba juthassanak, ahova egyre kommerszebb és felszínesebb filmnézési szokásaink miatt egyre ritkábban tévedünk. A filmklub hiánypótló és ismeretterjesztő jellege mellett nagy hangsúlyt fektet az alkotók és a nézők közötti művészeti és társadalmi diskurzus elősegítésre, éppen ezért a vetítéseket minden alkalommal alkotói közönségtalálkozók követik, ezzel is hozzájárulva a kortárs magyar filmkultúra színvonalas ápolásához. A Női sorsok, női rendezők című őszi vetítéssorozat pályakezdő és már beérett női alkotók dokumentum-, animációs-, kísérleti- és kisjátékfilmjeit mutatja be.

A vetítéseknek az Attention – A hely fog otthont adni a Gyulai Pál utca 5. szám alatt. A 990 forintos jegyeket az események kezdete előtt a helyszínen lehet majd megvásárolni.

A program:

 1. szeptember 11. 19:00

Halász Glória: Rupa butikja. Vendég: Halász Glória, a film rendezője

 

 1. október 9. 19:00

Zurbó Dorottya–Arun Bhattarai: A monostor gyermekei 

 

 1. november 13. 19:00, rövidfilmblokk:
 • Szilágyi Fanni: A kamaszkor vége 
 • Pataki Szandra: Wireless 
 • Pálffy Zsuzsa: A túlélés tánca 
 • Bucsi Réka: Solar Walk 
 • Kiss Hajni: Last Call 

 

 1. január 8. 19:00

Trencsényi Klára: Reményvasút

 

 1. február 12. 19:00

Groó Diana: Regina

 

 1. március 12. 19:00, kísérleti filmes blokk:
 • Lichter Péter–Máté Bori: The Rub
 • Lichter Péter–Máté Bori: 2016. október 8.
 • Dér Asia: Levelek anyámtól

 

 1. április 9. 19:00

Takács Mária: Eltitkolt évek

 

 1. május 14. 19:00

György-Kessler Márta–Adam Penny: Hannah – A Buddhizmus útja Nyugatra 

 

További információk a forgalmazó Facebook-oldalán és a honlapon találhatók.Kapcsolódó