Norman Lear kapja a Golden Globe-gála idei tévés életműdíját


A 98 éves televíziós producer és forgatókönyvíró lesz a harmadik, akit az elismeréssel kitüntetnek; a díjak odaítélője, a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetsége (HFPA) 2018-ban alapította a tévés életműdíjat, amelyet az első díjazottról, Carol Burnett színésznőről neveztek el.

Norman Lear az 1970-es években az amerikai tévéképernyőket uraló számos amerikai sitcom – köztük az All in the Family, a Maude vagy a One Day at a Time – alkotója. Munkáiban gyakran kerültek szóba olyan kérdések – egyebek mellett a rasszizmus vagy az abortusz –, amelyeket akkoriban ritkán érintettek a tévéműsorok.

Azzal, hogy Lear a vitást témákat humorral közelítette meg, „olyan kulturális változást készített elő, amely lehetővé tette, hogy a tévéműsorok kulturális és politikai kérdésekre reagáljanak” – írta Ali Sar HFPA-elnök közleményében.

Lear  1980-ban távozott a televízióból, de 2017-ben producerként visszatért a One Day at a Time netflixes bemutatásakor. A mai napig dolgozik, sorozatokat készít, Rita Moreno színésznőről alkotott dokumentumfilmje pedig a héten debütál a Sundance-en.

A Golden Globe Cecil B. DeMille-életműdíját Jane Fonda veheti át idén, ezt kedden közölték a szervezők.

A 78. Golden Globe-gálát február 28-án rendezi meg a HFPA. A testület évente adja át díjait a tagság szavazatai alapján a legjobb filmes és televíziós produkcióknak, alkotóiknak és színészeiknek. Az idei díjesélyes jelöltek listáját február 3-án hozzák nyilvánosságra.

(MTI/Variety)


Címkék

Kapcsolódó