November 13. és 15. között jön az Online Rajzfilmünnep


Bő két hét múlva kezdődik és ezúttal az online térben zajlik az Országos Rajzfilmünnep: a műsorban szereplő 200 film az esemény YouTube-csatornáján lesz látható.

„Az Országos Rajzfilmünnep igazán kivételes filmes esemény, hiszen más filmfesztiváloktól eltérően az ország több pontján zajlik egyszerre. A KEDD Animációs Stúdió országszerte közel 100 helyszínnel karöltve szervez idén is nagy rajzfilmfelfordulást, így a háromnapos rendezvény online is a közösségek összefogásával valósul meg” – áll a szervezők közleményében. A filmeket a rendezvény YouTube-csatornáján lehet majd megtekinteni.

A nyolcadik alkalommal megszervezett rajzfilmfesztivál Rófusz Ferenc előtt tiszteleg: idén 40 éves A légy, az első magyar Oscar-díjas animációs film. A közel 3 perces alkotáson kívül a szervezők több másik Rófusz-filmet (Egy év Hoppifalván, Ticket, Az utolsó vacsora) is műsorra tűztek.

A vetítéssorozat összesen 31 blokkjában megtalálhatók a nagy klasszikusok (Vízipók-csodapók, Frakk, a macskák réme, Kukori és Kotkoda), a Kecskemétfilm három legendás sorozata (Magyar népmesék, Mesék Mátyás királyról, Cigánymesék), az utóbbi évekből pedig a Bogyó és Babóca, a Kuflik, a Borka és a varázsruha, a Detti és Drót, a Hajótöröttek és a Boxi történetei is. A sorozatok mellett új és klasszikus egészestés rajzfilmek is szerepelnek a kínálatban.

A három napos fesztivál programjában bemutatkoznak a MOME és a METU animációs műhelyei, valamint a KAFF és a Cinemira legjobb filmjei is. „És ez még nem minden, 2020 legfrissebb animációs sorozatai, a Naszreddin Hodzsa meséi, a Mitch-Match és a híres sportolóink gyerekkorát feldolgozó Cserebogarak néhány epizódját is elhozzuk nektek” – ígérik a szervezők.

A rendezvényhez idén 100 település csatlakozott, a járványhelyzet miatt szintén online mozgóképes anyagokkal: „Az Online Rajzfilmünnep különlegessége, hogy a szervezők egyedi csatornája betekintést nyújt a leglelkesebb településük, intézmények életébe is. Az általuk küldött felvételek saját, egyedi YouTube-csatornájukon lesznek elérhetőek a közönség előtt. A felvételek közt szerepel kiállításbemutató Szolnokról, kultúrséták Téten, a Siklósi Várfesztivál izgalmas pillanatai, bábelőadás Újszászról, néptáncos flashmob Felsőtárkányból, Luca napi boszorkányságok és koncert is. Ezáltal a rendezvény nemcsak a magyar animációt, hanem Magyarország kultúráját is ünnepli.”


Címkék

Kapcsolódó