Nyilvános a 7. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál versenyprogramja


A kolozsvári Visky Ábel Mesék a zárkából című filmje, Radu Ciorniciuc A mi otthonunk (Acasă, My Home) című, Európai Filmdíjra is jelölt román-német produkciója, a szintén EFA-jelölt Petite fille, Sébastien Lifshitz francia-dán koprodukcióban készült filmje, és további 28 dokumentumfilm versenyez idén március 1. és 7. között a budapesti fesztiválon.

A dokumentumfilmek szerelmesei 30 versenyfilm több mint 100 vetítésére ülhetnek be március elején a Cinema City Mammut termeibe.

Az említett EFA-jelölt alkotásokon kívül a válogatásba került többek közt két Sundance-en díjazott alkotás (Isten hozott Csecsenföldön / Welcome to Chechnya, r. David France; A festőművész és a tolvaj / The Painter and The Thief, r. Benjamin Ree), az amszterdami IDFA rendezői díját elvivő Gorbachev. Heaven, Vitalij Manszkij filmje, valamint a nemzetközi sajtóban is nagy port kavart, a közösségi hálókon aktív szexuális ragadozókról szóló Caught in the Net (r. Vít Klusák, Barbora Chalupová).

A magyar filmek versenyében Visky Ábel Mesék a zárkából című filmjén kívül versenyez a BIDF-en az Otthon-vágy, a Születési helye: AuschwitzA mozdulat művészete, valamint az Anyáim története.

„Visky Ábel első egészestés filmje, a Mesék a zárkából, gyönyörűen egyensúlyozik dokumentumfilm és fikció, valamint mese és valóság között, mindeközben pedig a meseterápia és a drámaterápia módszereivel gyógyítja alanyait. A vállalás nem kevés rizikófaktorral rendelkezett, hiszen a rendező magyarországi börtönlakókkal és azok családjaival dolgozott együtt a projekt keretén belül, ezáltal számos etikai kockázattal szembenézve. A végeredmény egy szívszorító alkotás lett, amiben a hosszú csendek, a nagy nevetések, a fantáziadús »mesebetétek« és az önreflexív kikacsintások probléma nélkül megtalálják a helyüket.” (Teljes kritikánk itt, interjúnk a rendezővel itt.)

 Kapcsolódó