Odensében a legjobb animáció díját nyerte a Lidérc úr, esélyes az Oscarra


Tóth Luca Lidérc úr című alkotása kapta a legjobb animációnak járó Børge Ring díjat a dániai Odense Nemzetközi Filmfesztiválon (OFF), így Oscar-díjra nevezhető, írja a Dot & Line animációs hírportál. A fesztiválon Buda Flóra Anna Entropia című MOME Anim diplomafilmje is versenyzett.

Az augusztus 26. és szeptember 1. között megrendezett OFF Oscar-kvalifikáló fesztivál, így az itt díjazott rövidfilmek nevezhetőek a 2020-as Oscar-gálára. A magyar alkotók közül korábban Bucsi Réka (Symphony no 42. LOVE, Solar Walk), Vácz Péter (Nyuszi és Őz), Kreif Zsuzsanna és Zétényi Bori (Limbo-Limbo Travel), Bognár Éva Katinka (Hugo Bumfeldt), valamint Andrasev Nadja (A nyalintás nesze) nyert ilyen díjat. Bucsi Réka Symphony no 42. című animációja rövidlistára került, M. Tóth Géza Maestro című alkotását is Oscarra jelölték.

„A fiatal férfi mellkasröntgenén egy aprócska személy sziluettje rajzolódik ki, fejének búbja tumorként türemkedik ki az ifjú oldalából. Vajon ki ez a parányi lény, és milyen változást hoz magával, miután világra jön a férfi testéből?” – olvasható a kisfilm szinopszisában.

Liderc ur

A francia-magyar koprodukcióban készült Lidérc úr a Berlinálé versenyprogramjában debütált, majd számos nemzetközi fesztiválon bemutatták. Elnyerte a pozsonyi Fabiofest legjobb rövidfilmjének járó díját, a Friss Hús legjobb magyar animációjának járó díját, a Kijevi Nemzetközi Rövidfilmfesztivál különdíját. Magyarországon legközelebb a szeptember 13-án kezdődő Jameson Cinefest CineNewWave szekciójában vetítik.Kapcsolódó