Ők a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál idei díjazottjai


A fesztivál fődíját a Portré a lángoló fiatal lányról című francia film operatőre nyerte el; Bántó Csaba két elismerést is kapott a Békeidő fényképezéséért. Az idei életműdíjat Kardos Sándor vehette át.

Átadták a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál elismeréseit Szegeden. Az operatőri seregszemlére idén több mint 400 nevezés érkezett, a válogató zsűri munkája után végül 11 nagyjátékfilm és 30 rövid-, illetve kísérleti film mérettette meg magát (az európai filmeken kívül versenyeztek többek közt Fülöp-szigeteki, dél-koreai, dél-amerikai és mexikói alkotások is). A fesztivált ötödik alkalommal szervezték meg Zsigmond Vilmos szülővárosában. 

Bár a versenyprogram hivatalosan szeptember 21-től 25-ig tartott, ebben az évben már a nulladik napon, 20-án elkezdődtek a vetítések. Az OFF programban mutatták be az időhiány miatt versenybe nem került műveket, valamint a Belvárosi Mozi pandémiás helyzetre reagáló pályázatában díjazott karanténfilmeket. Összesen mintegy 1500 percben, 25 órányi vetítési időben nézhetett filmeket a fesztivál közönsége. Délelőtt közönségtalálkozók, szakmai beszélgetések, esténként szabadtéri mozi, valamint fotográfiai kiállítások tették gazdagabbá a programot. 

A fesztivál fődíját a Portré a lángoló fiatal lányról című francia film operatőrének, Claire Mathonnak ítélte oda a zsűri. A nagyjátékfilmek közül a Bosszú (Ricochet) című mexikói–spanyol alkotást ítélték a legjobbnak, Natalia Cuevas operatőr munkájával, míg a kisjátékfilmek között a Mónika nem akar a földön járni című 40 perces mozi operatőreként Vincze Alinát tartották a legjobbnak.

A Békeidő című nagyjátékfilm Bántó Csaba operatőri teljesítményével két elismerést érdemelt ki: megkapta a kritikusok díját, valamint a fesztivált szponzoráló Vision Team és a Special Grip Hungary legjobb fiatal operatőrnek járó díját. Szeged Város díját a Gyuricza Mátyás által fotografált, Kelet című magyar kisjátékfilm nyerte el, a kísérleti filmek kategóriában pedig a Még emlékszem című, Hejüsz Betti által fényképezett alkotás nyert.

A hat tagú szakmai és háromtagú kritikus zsűri mellett ebben az évben is szavazott diákzsűri, valamint újdonságként az Ezüsthaj Filmklub tagjaiból álló nyugdíjas zsűri. Előbbi a Kanya című cseh rövidfilm operatőrének, Faraz Alamnak ítélte az első helyet, utóbbi a Jorge Carmona fényképezte Frontera Azul (Blue Frontier) című filmet találta a legjobbnak.

Külön elismerésben részesítette a zsűri a Le Syndrome Archibald című francia alkotást, melyet Laurent Barès operatőr fényképezett, a Piołun (Bitter Herb) című lengyel mozit Zuzanna Zachara operatőri munkájáért, továbbá a mexikói Tierra című filmet, amelynek Alan Zúñiga az operatőre.

A fesztivál idei életműdíját Kardos Sándor vehette át. A 77 éves Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr a magyar filmélet egyik legkísérletezőbb kedvű, vezető alakja. Több mint 30 játékfilm, mintegy száz tévéfilm és kisjátékfilm fűződik a nevéhez, többek között A kis Valentino, az Álombrigád, az Egészséges erotika és az Eldorádó.


Címkék

Kapcsolódó