Online fesztivál lesz a következő Berlinale


Sajtóértesülések szerint a világjárvány miatt a virtuális térben fogják megszervezni a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál 71. kiadását. A világ egyik legnagyobb filmes találkozóját az eredeti tervek szerint 2021. február 11. és 21. között szervezték volna meg.

Az online kiadás filmvetítései így március elejére csúsznak át, és a fesztiválhoz tartozó filmvásár is digitális esemény formájában valósul meg, majd júniusban a rendezvénysorozat egy premierfilmeket bemutató minifesztivállal egészül ki – tudta meg a Variety. A lap értesüléseit a rendezvény sajtófelelőse még nem erősítette meg, csupán annyit válaszolt a megkeresésükre, hogy a fesztivál a hét második felében fogja hivatalosan közölni a terveit.

A Variety szerint a döntés mögött anyagi megfontolások állnak: bár a Berlinale szervezői ragaszkodtak volna a fizikai formátumhoz, ezért inkább áprilisra halasztották volna a fesztivált, a rendezvény fő támogatója, a német kormány úgy döntött, nem kockáztatja a költségvetés módosítását, hiszen nem lehet előre tudni, hogyan alakul jövőre a járványhelyzet. (A Berlinale idei kiadásának költségvetése 27,2 millió euró volt.)

2020-ban 18 518 filmes érkezett a Berlinaléra a világ 132 országából, és 82 ország 3447 újságírója tudósított a rendezvényről, amely a közönség szempontjából is jelentős: idén összesen 479 365 jegyet váltottak a fesztivál vetítéseire.Kapcsolódó