Online nézhető a Lidérc úr


Tegnap óta online nézhetó Tóth Luca második független filmje, a tavalyi Berlinalén debütált Lidérc úr. A rövid animációs alkotás azóta közel 90 fesztiválon szerepelt és 12 díjat nyert, köztük az Oscar-kvalifikáló Børge Ring díjat az Odense Nemzetközi Filmfesztiválon.

A Lidérc úr főszereplője egy aprócska bácsi, aki egy fiatal férfi oldalából bújik ki. Születése után a számára óriási lakás minden szegletét felderíti, mialatt sajátos kapcsolatot alakít ki a férfival, akihez gyorsan elkezd kötődni és megismerni általa a szeretet különböző fázisait. A kisfilm egy szürreális kamarajáték, mely egy „kísértetjárta”, klausztrofób térben játszódik, ahol megismerhetjük a viszonzatlan szerelem dinamikáját, mindezt egy szokatlan kapcsolatú pár hétköznapjain keresztül.

A magyar-francia koprodukcióban készült Lidérc úr mögött másfél év fesztiválkörút áll, közel 90 fesztiválszerepléssel és 12 díjjal. Az Oscar-kvalifikáló, dán Børge Ring díj mellett a kisfilm elnyerte többek közt a pozsonyi Fabiofest legjobb rövidfilmjének járó díját, a Friss Húson a legjobb magyar animáció lett, a Mecal Barcelona Nemzetközi Rövidfilmes és Animációs Fesztiválon az animációs nagydíjat hozta el, a Kijevi Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon pedig külön elismerésben részesült. Tóth Luca kisfilmjét beválogatták többek közt az ausztrál Melbourne-i Nemzetközi Filmfesztivál, a dán Viborgi Animációs Fesztivál, svájci Fantoche, a kanadai Ottawai Nemzetközi Animációs Filmfesztivál és a koreai Bucheon Nemzetközi Animációs Filmfesztivál versenyprogramjába is.

A közel 20 perces film magyar-francia koprodukcióban készült a Boddah (producer Lukács Péter Benjámin és Osváth Gábor) és a Sacrebleu (producer Ron Dyens) együttműködésében, a zeneszerző Kalotás Csaba, a hangmérnök pedig Lukács Péter Benjámin volt. A film vizuális világát és az animáció nagyrészét Tóth Luca alkotta. 

Tóth Luca a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció alapszakán végzett, mesterszakos tanulmányait pedig a londoni Royal College of Art animáció szakán folytatta. Itteni diplomafilmje, A kíváncsiság kora (2013) a nagy presztízsű Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon a diplomamunkák versenyében a zsűri különdíját nyerte, a magyar mozinézők pedig kísérőfilmként láthatták Pálfi György Szabadesés című nagyjátékfilmje mellett. Az igazán átütő sikert az első függetlenfilmjével, a nemi szerepeket felcserélő, huncut és egyben társadalomkritikus Superbiával érte el, mely a Kritikusok Hetén debütált 2016-ban Cannes-ban és szintén sikeres fesztiválkörutat tudhat maga mögött.

A Lidérc úr a Nowness oldalán látható, később pedig Tóth Luca Vimeo-csatornájára is felkerül.Kapcsolódó