Orosz fesztivál fődíját nyerte el az Éden


Kocsis Ágnes filmje elnyerte az orenburgi 14. East & West Nemzetközi Filmfesztivál fődíját. A versenyprogram győzteseit augusztus 31-én hirdették ki.

A magyar-román koprodukcióban, belga részvétellel forgott Éden Kocsis Ágnes harmadik nagyjátékfilmje a Friss levegő és a Pál Adrienn után. Az Éden egy különös szerelmi történet, amelynek főszereplője egy harmincas évei végén járó nő, aki mindenre allergiás, ami a modern civilizációval jár: kémiai anyagokra, légszennyezésre, rádióhullámokra, ezért teljes elszigeteltségben él.

Az Éden jól illeszkedik a korábbi Kocsis Ágnes-filmek sorába – írtuk róla tavaly augusztusban: „a magányról és elszigeteltségről szól, az emberi kapcsolatok lehetőségeiről és időnként körülményes mivoltáról, erre azonban rárakódik egy laza sci-fi-, és ezzel együtt ökológiai kontextus. Éva magányának oka elsősorban egy betegség, ami fölött nincs kontrollja: a modern világ egész egyszerűen nem hagyja létezni és teljes értékű emberként funkcionálni, nem érhet hozzá másokhoz, egy abszurd méretű űrruhában hagyhatja el a lakást, holott az igénye nagyon erős az emberi interakciókra. A film azonban okosan más kapcsolati formákat is tárgyal, amelyek mindegyikében ott lapul a magány és az elhidegülés veszélye, ugyanakkor a meghittség és az intimitás lehetősége is. Gyuri mintegy féltékeny lesz, amikor András megjelenik az életükben, és egy időre dacosan kivonul Éva életéből, magára hagyva őt. András is naponta szembesül egy nehézkes viszonnyal: egyedül neveli kislányát, akivel nem mindig találja a megfelelő kommunikációs csatornát. Éva és András viszonya valamelyest összetettebb: Éva kezdeti elutasító magatartása ellenére egy, a barátság és a romantikus vonzódás között lebegő kapcsolatba bonyolódnak, amiben valamilyen formában mégiscsak boldoggá teszik egymást.”

A rendezővel készült interjúnk itt olvasható: Magány szkafanderbenKapcsolódó