Oroszország a helyi állami tévéadók tartalmainak a streamelésére kötelezi a Netflixet


Az audiovizuális tartalomsugárzást szabályozó orosz hatóság tegnap felvette listájára a Netflixet is, és ezzel többek közt arra kötelezi a szolgáltatót, hogy helyi előfizetői számára elérhetővé tegye 20 orosz tévécsatona tartalmait.

A 2020 végén létrehozott Roskomnadzor-szabályok a naponta legalább 100 000 előfizető által használt online tartalomszolgáltatókra érvényesek. Arra kötelezik ezeket, hogy tartsák be a helyi törvényeket, hozzanak létre egy-egy orosz leányvállalatot, illetve sugározzák az Orosz Föderáció 20 tévécsatornájának tartalmait.

A szabályok most már a Netflixre is érvényesek, így a szolgáltató 2022 márciusától kénytelen lesz többek közt az állami 1-es Csatorna, az NTV és a Spas nevű szórakoztató tévéadók, illetve az orosz ortodox egyház tévécsatornájának a műsorait is beilleszteni a saját felületére. Ezen kívül a Netflixnek is tilos lesz oroszországi felhasználói számára elérhetővé tenni a hatóság által „szélsőségesnek” minősített tartalmakat (ezt a kifejezért használják a cenzúra és az elhallgattatás magyarázataként).

Nem a Netflix az első amerikai gigacég, amely összeütközésbe kerülhet az orosz hatóságokkal: múlt hónapban például az oroszok hatalmas összegekre büntették a Google-t és a Facebookot (avagy Metát), amiért többször is megtagadták, hogy cenzorok által illegálisnak nyilvánított tartamakat töröljenek.

(The Moskow Times, Hotnews)Kapcsolódó