Oscar-jelölt és -díjazott alkotók legújabb filmjeit vetítik a Mozinet Filmnapokon


Az október 20-23. között, immár nyolcadik alkalommal megszervezett Mozinet Filmnapok budapesti helyszíne a Puskin mozi, de ismét számos más város art mozija csatlakozik, közölték a szervezők. A programban olyan rendezők filmjei szerepelnek, mint Nemes Jeles László, Paolo Sorrentino, Asghar Farhadi, Enyedi Ildikó, és olyan Oscar-díjas színészeket láthatunk majd, mint Penélope Cruz és Javier Bardem.

A Mozinet Filmnapok premier előtti filmjei között van a korunk Fellinijének tartott Paolo Sorrentino legújabbja. Az Oscar-díjas A nagy szépség (La grande bellezza), az Ifjúság (Youth), valamint Az ifjú pápa (The Young Pope) rendezője visszatért hazájába, hogy leforgassa az olasz Wall Street farkasát (The Wolf of Wall Street), Silvio Berlusconival a középpontban. Sorrentino a Loroban a tőle megszokott vizualitással, rengeteg zenével és humorral mutatja be Toni Servillo megformálásában milliók elérhetetlen bálványát, a modern Olaszország leghosszabb ideig hivatalban levő miniszterelnökét, az életkoráról tudomást sem vevő Berlusconit.

A kétszeres Oscar-díjas rendező, Asghar Farhadi most először forgatott nemzetközi stábbal. Az Oscar-díjas Penélope Cruzzal és Javier Bardemmel forgatott Nyílt titok (Todos lo saben) egy esküvő estéjén kezdődő feszes thriller, ahol egy lány eltűnése és az utána való nyomozás évtizedes ellentéteket és titkolt szerelmeket hoz a felszínre. A programban Farhadi előző munkája, Az ügyfél (Forushande) is szerepel.

Todos lo saben

A lengyel Pawel Pawlikowski előző munkájával, az Idával Oscar- és BAFTA-díjat, illetve öt Európa Filmdíjat is nyert. Ez a film éppúgy vetítésre kerül, mint legújabb alkotása, egy évtizedeken és országokon átívelő szerelmi történet. A Hidegháborúban (Zimna wojna) két lengyel zenész kapcsolata bontakozik ki előttünk, akiket egy idő után elválaszt a férfi disszidálása. Ezt követően Európa különböző pontjain keresztezik egymás útját, és hiába telnek az évek, a köztük lévő vonzalom úgy tűnik, hogy erősebb az őket körülvevő világnál.

Az Oscar-díjra jelölt A kígyó ölelése (El abrazo de la serpiente) alkotói ezúttal is különleges utazásra hívnak. A megtörtént eseményeken alapuló Birds of Passage (Pajaros De Verano) egyszerre izgalmas gengszterfilm és a kolumbiai bennszülött tradíciók lenyűgöző dokumentuma.

Zimna wojna

A sértés (L'insulte) az első libanoni film, amelyet Oscarra jelöltek. A nemzetközi elismerések egyaránt köszönhetők a végig fenntartott, thrillerekhez fogható feszültségnek és az alkotásban bemutatott mélyen emberi, rendkívül aktuális társadalmi problémát kirajzoló személyes történeteknek.

Természetesen a magyar sikerfilmek sem hiányozhatnak majd a 8. Mozinet Filmnapokról: Enyedi Ildikó Oscar-díjra jelölt Testről és lélekről című filmje mellett Nemes Jeles László két munkája is látható lesz, ráadásul egyaránt 35mm-es kópiáról: az Oscar-díjas Saul fia és a hamarosan a Velencei és Torontói Filmfesztiválon bemutatkozó Napszállta.

A vetítéseket a filmekhez szervezett beszélgetések, közönségtalálkozók és sok további színes program egészítik majd ki.

(közlemény)Kapcsolódó