Oscar-kvalifikáló fesztiválon nyert díjat a Pannónia dicsérete


A legjobb német rövidfilmnek járó díjat nyerte el a Nagy Borbála rendezte Pannónia dicsérete (Land of Glory) a szerda esti online rövidfilmes gálán. A Deutscher Kurzfilmpreis nyertesei nevezhetik az alkotásaikat az Oscarra.

A legfontosabb németországi rövidfilmes díjért öt kategóriában (dokumentumfilm, animáció, kísérleti, 10 percnél rövidebb, illetve 10 és 30 perc közötti időtartamú kisjátékfilmek versenyeztek) összesen 254 film versenyzett idén. A Pannónia dicsérete a maga 27 percével lett kategóriája legjobbja, a díjra három másik filmmel együtt kapott jelölést. 

A Magyarországon született, Berlinben élő Nagy Borbála vizsgafilmje a Berlini Film- és Televíziós Akadémián készült. A történet egy magyarországi iskolában játszódik: egy hétköznapi irodalomóra hétköznapi diákokkal. Normális napnak indul, kivéve, hogy az egész iskola a miniszterelnök látogatásra készül. Az ünnepség ötletgazdája, az iskolatitkárnő igyekszik rendet teremteni a káoszban, különösen az ünnepi tortát illetően, amely nem fér el a hűtőszekrényben. Míg a szakácsok a probléma megoldásán dolgoznak, a 17 éves Márti, akinek a színpadon kell köszöntenie a miniszterelnököt, egyre kényelmetlenebbül érzi magát a rákényszerített szerepben.

A díj indoklása szerint: „Jól adagolt és ütős szimbólumok, képi metaforák és rejtett irónia által rendezője sajátos társadalomképet teremt. Finom eredetiséggel és több rétegű narratív struktúrában vezeti a lázadásig főszereplőjét, Mártit. A film példázathoz hasonlít, ami szerint jelenünk égető kérdései újraértékelésen mennek át. Nagy Borbála ki tudja vitelezni, hogy a karikaturizált események első pillantásra is európai dimenziót nyerjenek. Remek rövidfilm, az őszinteség és a civil kurázsi iránti tiszta elkötelezettséggel!”

A film forgatókönyvét Nagy Borbála és Bánházi Judit Anna írta, az operatőr Moritz Friese, a vágó Dunai László volt. A sound designért Bohács Tamás felelt, a filmet producerként Margarita Amineva jegyzi. A főbb szerepekben Angelus Hanna, Rainer-Micsinyei Nóra, Faragó Zsuzsa, Janklovics Péter, Fazakas Júlia, Réti Iringó, Nyáry Luca, Mandula Lujza, Horváth Márton és Varga Anna látható.

Pannónia dicsérete az idei saarbrückeni fesztiválon mutatkozott be, ahol a Max Ophüls Díjért indult. Elhozta a legjobb kisjátékfilm díját az Achtung Berlinről, a 3. díjat és a közönségdíjat a Kölni Rövidfilmfesztiválról, majd a franciaországi Poitiers-ben versenyzett.
Kapcsolódó