Oscar-rövidlistán a Susotázs!


Kilenc kategóriában tette közzé rövidlistáit az Amerikai Filmakadémia: a tíz élőszereplős rövidfilm között ott van Tóth Barnabás Susotázs című rövidfilmje is.

A rövidlistákon szereplő címek közül a filmakadémia tagjainak szavazata alapján kerülnek ki a jelöltek, ezeket január 22-én jelentik be.

A Susotázsban két magyar szinkrontolmács napja úgy indul a hűtőgépgyártó konferencián, mint bármelyik másik munkanap. Az események azonban több, nem várt fordulatot vesznek. A Tóth Barnabás (Rózsaszín sajt, Újratervezés, Van egy határ) forgatókönyve alapján elkészült film szereplői Göttinger Pál, Osvárt Andrea és Takács Géza, a producerek: Kuczkó Andrea, Rajna Gábor és Tóth Lajos.

Susotázs

A film Magyarországon a Friss Húson mutatkozott be, majd több rangos európai és amerikai filmfesztiválra beválogatták, többek között a Manhattan Short Film Festivalra, az utazó fesztiválra, amelynek köszönhetően Los Angelesben is vetítették, így jelölhetővé vált az Oscar-díjra. A Susotázs nyerte a marosvásárhelyi Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál fődíját is.

Az élőszereplős rövidfilmek listáján szerepel még az amerikai Caroline, az ír Detainment, a kanadai Fauve, a belga Icare, a francia Marguerite, a belga May Day, az ír Mother, az amerikai Skin, és a brit Wale.

A legjobb idegen nyelvű film kategóriában szintén tíz film került rövidlistára: a kolumbiai Az átkelés madarai (Pájaros de verano, r. Cristina Gallego, Ciro Guerra), a dán A bűnös (Den skyldige, r. Gustav Möller), a német Werk ohne Autor (r. Florian Henckel von Donnersmarck), a japán Bolti tolvajok (Manbiki kazoku, r. Koreeda Hirokazu), a kazahsztáni Ajka (r. Szergej Dvorcsevoj), a libanoni Capernaum (Capharnaüm, r. Nadine Labaki), a mexikói Roma (r. Alfonso Cuarón), a lengyel Hidegháború (Zimna wojna, r. Pawel Pawlikowski) és a dél-koreai Gyújtogatók (Beoning, r. Lee Chang-dong).

A 91. Oscar-díj szezon kilenc közzétett rövidlistája ide kattintva olvasható.
Kapcsolódó