Oscarra jelölhetik a halálkamionról szóló magyar kisfilmet


Bánovits Ottó rövidfilmje, a svéd-magyar koprodukcióban készült Dark Chamber két Oscar-minősítő fesztiválon is díjat nyert, így jelölt lehet a 2020-as Oscar-mezőnyben, hívja fel a figyelmet a magyar.film.hu.

A 6 perces, svéd nyelvű Dark Chamber már a svédországi Uppsala rövidfilmfesztiválon nyert díjával is bekerült az Amerikai Filmakadémia látóterébe, nemrég pedig a berlini Interfilm nemzetközi rövidfilmfesztiválon nyerte el a legjobb élőszereplős film díját. A rendezvény idén került be a kitüntetett Oscar-minősítő fesztiválok körébe.

A rövidfilm, amely október végén a Genti Nemzetközi Filmfesztivál európai kisjátékfilmes szekciójának fődíját is megkapta, arról a magyar rendszámú teherautóról szól, amelyet 2015 augusztusában találtak meg Ausztriában, az osztrák-magyar határtól alig 40 km-re, rakterében 71 holttesttel, köztük nyolc nővel és négy gyerekkel. A film címének jelentése sötétkamra, ami az alkotók által alkalmazott rendhagyó megoldásra is utal. A camera obscurába, azaz a sötétkamrába egy apró lyukon hatol be a fény, egy ehhez hasonló fénysugarat követve mutatja be a kamera a kamion rakterét.

Dark Chamber

A film operatőre Pálos Gergely, aki Svédországban Roy Andersson két legutóbbi nagyjátékfilmjén is dolgozott, vágója pedig Dunai László, aki Szőcs Petra Arany Pálma-díjra jelölt A kivégzés című rövidfilmjét, Déva című nagyjátékfilmjét és a Buharov-testvérek Az itt élő lelkek nagyrésze című filmjét is vágta.

A Dark Chamber magyar premierje a Friss Hús fesztiválon, a nemzetközi a 45. Telluride Filmfesztiválon volt.

(magyar.film.hu)
Kapcsolódó