Összeállt a Friss Hús magyar versenyprogramja


A Friss Hús Budapest nemzetközi rövidfilmfesztiválon lesz a Berlinálén versenyző két magyar animációs film magyarországi bemutatója, közölték a szervezők. A Daazo.com március 25. és 31. között szervezi meg az eseménysorozatot a budapesti Toldi moziban, egyelőre a magyar válogatást tették közzé.

A hazai közönség a Friss Húson láthatja először a Berlinale Shorts versenyprogramjában bemutatott két magyar animáció, a Lidérc úr, valamint a legjobb LMBTQ-témájú alkotásnak ítélt Teddy díj nyertese, az Entropia is látható lesz a fesztiválon. Harmadjára tér vissza Dudás Balázs és Csata Hanna, és a Friss Húson mutatkozik be többek között Simonyi Balázs és Szirmai Márton új filmje is.

Entropia

Emellett számos különleges és magas művészi értéket képviselő alkotás került a versenyprogramba a magyarországi filmes oktatási intézményekből (Budapest Metropolitan Egyetem, ELTE, MOME, SZFE), valamint a Magyar Média Mecenatúra által támogatott filmek is megjelennek majd a fesztiválon. Idén minden korábbinál több, összesen 9 animáció lesz a Friss Húson, olvasható a szervezők közleményében.

A magyar programba összesen 29 filmet válogattak be, 17 rendező először szerepel a Friss Húson. Hat blokkban összesen 478 percnyi rövidfilmet nézhetnek meg a formátum kedvelői.

Halász Judit és Bálint András, Szabó István legendás szerelmespárja újra együtt lesz látható Lengyel Balázs Hármasban című filmjében. Trill Zsolt, Láng Annamária, Bezerédi Zoltán, Hajdu Szabolcs, Polgár Csaba, Kiss Diána Magdolna és Pető Kata is megjelenik a vetítővásznon, míg a legfiatalabb generációból Törőcsik Franciskát, Vilmányi Benettet, Sodró Elizát, Mészáros Blankát, illetve Waskovics Andreát lehet majd rövidfilmes szerepben látni. Az egyik alkotásban Michelle Wild magyar pornószínésznő is felbukkan.

A díjakat a fesztivál utolsó napján osztják ki. A magyar versenyprogramban a legjobb magyar élő szereplős rövidfilm, a legjobb magyar animációs rövidfilm, a legígéretesebb 30 év alatti rendező, a legjobb színész és a legjobb színésznő díját ítélik oda, valamint több különdíjat is kiosztanak.

(közlemény)Kapcsolódó