Összeállt az Alter-Native versenyprogramja


Döntött az előzsűri: 25 animációs, 11 kisjátékfilm, két dokumentumfilm és két kísérleti film alkotja idén az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál összesen kilenc órás versenyprogramját.

Idén 838 nevezés érkezett az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál felhívására. Az előzsűri tagjai – Ármeán Otília, a Sapientia EMTE adjunktusa, Durst György producer, Hartyándi Jenő független filmes, Radu Vasile Igazság vizuális művész, filmrendező, az I.L.Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetem professzora, Németh Előd újságíró, filmkritikus, fesztivál művészeti igazgatója és Schneider Tibor filmrendező, a Román Televízió operatőre – idén online néztek filmet és döntöttek arról, hogy melyik alkotás kerülhet a versenyprogramba.

A versenybe került filmek összesen 21 országból érkeztek, közülük 9 magyar, 6 francia, 5 orosz, 4 pedig romániai gyártású.

A fesztivál nagyzsűrije – ha a járványhelyzet megengedi – a helyszínen bírálja majd el a filmeket. A zsűri tagjai: Milos Itic szerbiai filmrendező, filmkritikus, a filmovipreporuke.com alapítója, Tudor Cristian Jurgiu filmrendező, forgatókönyvíró, Kocsis Ágnes Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, Titus Muntean filmrendező, forgatókönyvíró, valamint Visky Ábel filmrendező.

A 29. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivált szeptember 29. és október 3. között szervezi meg Marosvásárhelyen a Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség (MADISZ), ezúttal az Érted Egyesület társszervezésével. A tervek szerint a fesztivál idén visszatér hagyományos helyszínére, a Kultúrpalotába, ha azonban a járványügyi szabályok nem teszik lehetővé a filmfesztivál beltéri megszervezését, az elmúlt esztendőhöz hasonlóan a Nyári Színház fog helyet adni a vetítéseknek – közölték a szervezők.Kapcsolódó