Öt év után szabadon engedték Oleh Szencov krími ukrán filmrendezőt


Orosz-ukrán fogolycsere keretében szabadon engedték Oleh Szencov, Oroszországban 20 évi szabadságvesztésre ítélt ukrán filmrendezőt.

A filmest, akinek bebörtönzése ellen a nemzetközi filmes szakma és emberi jogi szervezetek is tiltakoztak, 34 további Oroszországban fogva tartott ukránnak együtt szállították Moszkvából Kijevbe szombat délután. Ez volt 2017 óta az első orosz-ukrán fogolycsere.

Szencov kritikusan viszonyult Ukrajna korábbi oroszbarát kormányához és elítélte a Krím annektálását. 2014 májusában tartóztatták le krími otthonában, és egy év múlva ítélték el Moszkvában terrorizmusért, húsz év börtönre. A filmrendező 140 napig éhségsztrájkot folytatott.
Az Európai Filmakadémia virrasztást rendezett Berlinben tiltakozásul a krími ukrán filmes bebörtönzéséért.

Szombati szabadulását közleményben üdvözölte Mike Downey, az akadémia elnökhelyettese, ugyanakkor emlékeztette a nemzetközi filmes szakmát, hogy mindig lesznek olyan rezsimek, amelyek filmkészítőket vesznek célba, ilyen esetben pedig készen kell állni a reakcióra, a tiltakozásra, mint a bebörtönzött Min Htin Ko Ko Gyi burmai filmes, vagy az Iránban nemrég elítélt Mohamad Rasoulof, illetve a régóta házi őrizetben élő Jafar Panahi esetében.

(Variety)Kapcsolódó