Padláson kallódott az első magyar sci-fi, most megismerhetjük a 19. Filmtettfeszten


Az 1933-ban bemutatott A Föld halálát, az első magyar sci-fi filmet kivágott részekből és elrontott jelenetekből rekonstruálták. A bemutatásakor Magyarországon és külföldi amatőr filmfesztiválokon is sikert arató filmről Kurutz Márton, a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum kutatási és gyűjteményi menedzsere tart filmvetítéssel egybekötött előadást október 5-én, szombaton, 15:30-tól a kolozsvári Művész moziban.

50 évig egy padláson aludtak azok a tekercsek, amelyekből rekonstruálható az első magyar sci-fi és alkotójának életműve. A holokausztban elpusztított amatőrfilmes, Deutsch Richárd hagyatékának előkerülése nemcsak a filmtörténészek számára volt meglepetés, hanem unokája számára is, aki előtt szülei tudatosan elhallgatták a család háború előtti történetét. Deutsch írója és egyik főszereplője is volt az 1933-ban forgatott filmnek, amelyből az eredeti, egypéldányos pozitív megsemmisült ugyan, de a kivágott részekből és elrontott jelenetekből hűen rekonstruálható a film.

A Föld halála a(z akkori) közeljövőben, 1950-ben játszódik. Egy mérnök hírt kap távol élő menyasszonyától, hogy meglátogatja. North a barátjával – egy ismert csillagásszal – együtt kimegy a reptérre a lány elé. Grace nagy hatással van a csillagászra, aki beleszeret, de a lány nem viszonozza az érzelmeit. A csillagász rémülten veszi észre, hogy az általa felfedezett új üstökös pályája egybeesik a Földével, és így pusztulással fenyegeti azt. Hiába hívja fel erre a világ figyelmét, nem hisznek neki. Viszont barátaival elhatározzák, hogy elkerülik a katasztrófát: North mérnök építés alatt álló rakétáját befejezik, és a Holdra menekülnek. Némi nehézség után időben startolnak, majd az űrben különböző kalandokat élnek át.

Az 1933-ban bemutatott magyar filmnek témája ad ma aktualitást: idén ünnepelte a nagyvilág az első holdra szállás 50. évfordulóját.

A 19. Filmtettfeszt október 2. és 6. között zajlik Kolozsváron, de további 14 helyszínen is megszervezik. A teljes program ide kattintva böngészhető.
Kapcsolódó