Péntektől látható a romániai mozikban az Örök tél


Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró új közös filmje, az Örök tél december 7-én kerül a romániai mozikba.

A berni követ és a Félvilág után Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró a Gulág Emlékbizottság támogatásával készített új filmet, amelyet októberben a legjobb európai tévéfilmnek járó díjjal ismertek el a Prix Europa filmes és tévés seregszemlén Berlinben, novemberben pedig a legjobb filmdrámának járó díjat nyerte a floridai Fort Lauderdale Nemzetközi Filmfesztiválon. A film romániai bemutatója a 18. Filmtettfeszten volt, ekkor nyolc erdélyi helyszínen vetítették.

Az Örök tél 1944 decemberében játszódik, amikor orosz katonák nőket gyűjtenek be egy dél-dunántúli kis faluban. Azt mondják, dolgozni viszik őket három hétre. Irén, a sváb fiatalasszony – akinek férje a fronton harcol – kislányát és szüleit hátrahagyva sorstársaival nekiindul az ismeretlennek. Bevagonírozzák őket és egy hosszú és keserves vonatút után a Donyec-medence egyik táborában találják magukat. A svábokat háborús bűnösként kezelik, őket okolják a német katonák által elkövetett borzalmakért. A táborban, a bányában embertelenek a körülmények, keveset ér az emberi élet. A lelkileg és fizikailag is összetört Irén megtetszik egy fogolytársának, a maga szabályai szerint túlélni igyekvő Rajmundnak, aki megmenti az életét. A férfi és a nő között különös kapcsolat szövődik, melynek épp úgy szabályai vannak, mint a túlélésnek. Vajon sikerül-e hazajutniuk? Milyen áron élheti túl az ember a poklot? Beteljesülhet-e egy lágerben született szerelem, ha mindkettőjüket család várja otthon?

Örök tél

Az Örök tél szereplői Gera Martina, Csányi Sándor, Döbrösi Laura, Kiss Diána Magdolna, Farkas Franciska, Kurta Niké, Orosz Ákos, Für Anikó és Gáspár Tibor. A film producere Lajos Tamás, forgatókönyvét Szász Attila és Köbli Norbert írták, az operatőr Nagy András, a vágó Hargitai László, a zeneszerző Parádi Gergely volt.

A filmet a csíkszeredai Csíki Moziban december 7-én, pénteken, és 19-én, szerdán 19:00 órától, a sepsiszentgyörgyi Művész moziban december 9-én, vasárnap 18:45-től, 11-én, kedden 18:45-től és 13-án, csütörtökön 20:30-tól, a bukaresti Elvire Popesco moziban december 8-án, szombaton 20:30-tól, 9-én, vasárnap 13:00-tól, 13-án, csütörtökön pedig 20:30-tól vetítik. Péntektől műsorára tűzi a marosvásárhelyi Művész mozi, valamint látható lesz Konstancán is.


Kapcsolódó