Pert vesztett volt producerével szemben Terry Gilliam


Úgy tűnik, hogy Paulo Branco győzött a film kálváriájának legújabb állomásában, de simán kiderülhet - hiszen mégiscsak a Don Quijote-filmről van szó, ami 25 évig készült - valami elképesztő újdonság a jövőben.

Terry Gilliam rendezőnek 10 000 euró kártérítést kell fizetnie Az ember, aki megölte Don Quijotét (The Man Who Killed Don Quixote) volt producerének, Paulo Brancónak, döntött a francia bíróság. 

A több hónapja elkezdődött perben a franciaországi Alfama Films képviselője, Paulo Branco szerződésszegéssel vádolta Terry Gilliam filmrendezőt és megpróbálta megakadályozni a film bemutatását, illetve Cannes-i vetítését. Ez nem sikerült, hiszen a legutóbbi tárgyaláson Gilliam javára döntött a bíróság, és a filmet bemutatták a fesztiválon, most azonban Paulo Brancónak ítélték a film jogait és kártérítés kifizetésére kötelezik Gilliamet.

Terry Gilliam és Jonathan Pryce

Branco egy 2016-os szerződésre hivatkozva követelte a film jogait. A producer és a rendező közötti együttműködés akkor szakadt meg, amikor a beígért finanszírozás nem érkezett meg, és Gilliam új producereket vont be Amy Gilliam és Mariela Busuievsky személyében, a belga Entre Chien et Loup és a francia Kinology cégek támogatásával. Gilliam azzal érvelt, hogy a szerződés a gyártásra vonatkozott és Branco nem birtokolta a forgatókönyv szerzői jogát.

Branco szerint a produkció illegálisan készült el és ezért az Alfama cég mindenkitől kártérítést követel majd, aki részt vett a gyártásban és a forgalmazásban.

(The Hollywood Reporter/Indie Wire)Kapcsolódó