Petíció indult a Széttörve ellen


Miután az Elfújta a szél rasszistaként is értelmezhető ábrázolásmódja miatt lekerült az HBO online felületéről, és az angol Sky csatorna több filmklasszikust is ellátott magyarázattal, amelyben „elavult nézeteikre” hívja fel a figyelmet, egy kis texasi egyesület M. Night Shyamalan a Széttörve (Split, 2016) című filmjét támadta meg petíció formájában.

A petíció megfogalmazói a Netflixet kérik, hogy vonja vissza online kínálatából vagy lással el magyarázó címkével a filmet, amely a disszociatív személyiségzavarral élőket stigmatizálja.

„A disszociatív identitászavar (dissociative identity disorder, DID) egy megküzdési mechanizmus, ami intenzív és ismétlődő gyermekkori traumára adott válaszként alakul ki. Ezt a zavart két vagy több személyiség jelenléte vagy váltogatása jellemzi. […] M. Night Shyamalan Összetörve című filmjében egy disszociatív identitászavaros férfi ragadozóként van ábrázolva. Ez a film több szempontból is helytelenül ábrázolja a zavart; túlozza a személyiségzavar ritkaságát, azt sugallva, hogy az érintettek teljes fizikai átalakulásra képesek, és főképp hangsúlyozza a Hollywoodban létrehozott, a Psychóhoz hasonló filmekkel bevezetett, hamis stigmát, ami szerint a DID-del élők erőszakosabbak másoknál […]. Valójában az ezzel a zavarral, ahogy más mentális zavarokkal élők is inkább áldozatok, mint elkövetők” – fogalmaz a petíció szövege.


Címkék

Kapcsolódó