Prágában lesz a Cap și Pajură című román film világpremierje


A március 21. és 29. között megszervezett Febiofest – Prágai Nemzetközi Filmfesztivál Centropa szekciójában lesz Nicolae Constantin Tănase Cap și pajură című nagyjátékfilmjének nemzetközi bemutatója, közölte a film kommunikációs munkatársa. A szemle több román és magyar alkotást műsorra tűz.

A valós történet alapján, cseh-román koprodukcióban készült Cap și pajură (nyersfordításban: Fej és írás) az előítéletekről és a közömbösségről szól. Főszereplője, a társadalom peremén élő Laurențiu súlyos fejsérülést szerez egy kocsmai konfliktusban, de visszautasítja az orvosi ellátást, mert a Németországból hazatérő testvérét várja, akinek valami fontosat szeretne elmondani. A film Laurențiu utolsó napjának intim története.

A főszerepeket Alex Călin, Iulia Ciochină és Florin Salam manele-énekes alakítja. A Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál 2016-os Works in Progress fórumán kiválasztott forgatókönyvet Nicolae Constantin Tănase és Raluca Mănescu írták. Az operatőr Daniel Kosuth, a zenét Tomáš Procházka szerezte, a vágó Ion Tănase, a hangmérnök Alexandru Dumitru. Az alkotás a 4 Proof Film és a Xova Film gyártásában, a Román Filmközpont (CNC), a Cseh Filmalap és a Zenith Media támogatásával készült, producere Anamaria Antoci, társproducere Marek Novák.

A filmet május 10-től vetítik a romániai mozik a Domestic Film forgalmazásában.

Nicolae Constantin Tănase rendező a prágai FAMU-n kezdte filmes tanulmányait, majd a bukaresti I.L. Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetem rendezői szakán végzett. BLU című rövidfilmjét a 2012-es Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon díjazták, ugyanitt mutatták be első mozifilmjét, a Lumea e a mea címűt, amely el is nyerte a legjobb román elsőfilm díját, később pedig Karlovy Vary-ban, az East of the West szekció különdíját kapta meg.

Nicolae Constantin Tănase

A Prágai Nemzetközi Filmfesztiválon Az Úr hangja, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) és a Lajkó – Cigány az űrben című magyar, valamint az Alice T., a Lemonade, a Câteva conversații despre o fată foarte înaltă, illetve a Dragoste 1: Câine című román filmeket is bemutatják.

(közlemény)Kapcsolódó