Prágában nyert a colectiv


Bár a prágai One World vetítéseit a járványügyi intézkedések miatt el kellett halasztani, a nemzetközi dokumentumfilm-fesztivál nem szűnt meg, és közzétette a díjazott versenyfilmek listáját.

Március 5-én kezdődött és 14-én zárult volna a One World Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál, de a koronavírus-járvány ezúttal is keresztülhúzta a szervezők számításait. A szervezők ősszel tervezik bepótolni a vetítések nagyrészét, de a versenyprogram nyerteseinek kilétét addig is elárulták.

A nemzetköz mezőny legjobb filmjének járó díjat Alexander Nanau colectiv című dokumentumfilmje nyerte – a rendezővel készült interjúnkat épp tegnap közöltük. A legjobb rendező díját a francia Thomas Balmès-nek ítélte a zsűri: Sing Me a Song című, Toronóban debütált filmje egy bhutáni szerzetesről szól, aki a modern technológia világában próbálja feltalálni magát.

Az emberi jogi témákat feldolgozó Right to Know szekció Václav Havelről elnevezett zsűrije David France Welcome to Chechnya című, kormányzatuk extrém szankciói elől külföldre menekült csecsen homoszexuálisokról szóló filmjét díjazta legjobbként. A zsűri különdíját Jonas Schreijäg és Nadia Kailouli Sea-Watch 3 című alkotása kapta: a film a címszerelő hajó kapitányát követi, aki több mint 40 menekültet ment ki a tengerből.

A cseh mezőny fődíját Barbora Chalupová és Vít Klusák Caught in the Net nemzetközi címmel vetített munkája kapta, a zsűri különdíja pedig a politikai propagandát merész hangon kritizáló Town of Gloryé lett, utóbbit Dmitry Bogolyubov jegyzi.Kapcsolódó