Primanima: Ducki Tomek és Gina Thorstensen vezet strata-cut gyurmaanimációs műhelyt


A Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál idén is nemzetközi műhelyt hirdet: Ducki Tomek és Gina Thorstensen háromnapos foglalkozása a különleges strata-cut gyurmaanimációs technika köré épül.

A két neves animációs szakember vezetésével a műhelymunka során közös zenés videó készül a résztvevők közreműködésével, akik így a technika mellett a ritmusra történő animálást is kipróbálhatják, derül ki a szervezők közleményéből.

A strata-cutot magyarul gyakran nevezik „szeletelős” animációnak, Oskar Fischinger, a jeles német avantgárd filmalkotó már a ’20-as években kísérletezett ezzel a technikával absztrakt filmjeiben. Strata-cuttal hozták létre a német Lotte Reiniger egész estés Ahmed herceg kalandjai című árnyanimációs filmjének vizuális háttéreffektjeit is. Míg Fischinger még viasztömbökkel dolgozott, a gyurma strata-cut a ’80-as évek MTV-videói révén vált emblematikussá az amerikai David Daniels videoklipjei, szpot- és reklámfilmjei révén.

A strata-cut nagyban különbözik a többi klasszikus technikától, mivel a beállítások megtervezése az anyagból eredő véletlenszerűség miatt sokkal nehezebb. Ez egyben a technika előnye is, amelyet elsősorban absztrakt kompozíciók létrehozására használnak, de a Primanima műhelye során figurális ötletek megvalósítására is lesz lehetőség.

Ducki Tomek 1982-ben Budapesten született, magyar–lengyel animációs rendező és tervezőgrafikus. Több díjazott kisfilm és videoklip alkotója. Diplomáit a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakán és a londoni National Film and Television Schoolban szerezte. Tíz éve él Lengyelországban. Rövidfilmjei: Életvonal (2007); Silent Touch (2010), Fürdő (2013).

A norvég Gina Thorstensen 1980-ben született. Különféle területeken alkot, mint például az illusztráció, a falfestés, a szobrászat, a bábművészet, az animáció és a videó. A barcelonai Escola Massanában szerzett diplomát 2005-ben. Jelenleg Oslóban a Norvég Filmművészeti Intézet film és új média mesterszakán tanul. Nemzetközileg díjazott alkotásaival számos kiállításon, kiadványban és filmfesztiválon szerepelt. Rendezőként, animátorként és tervezőként több videóklipet is készített, többek között olyan előadóknak mint Gotye vagy LCAW feat. Sophie Ellis-Bextor. Állandó alkotótársai Nacho Rodríguez és Ducki Tomek. Legutóbbi projektje a román Anca Damian rendezte Marona’s Fantastic Tale, amelynek háttér- és látványtervezője volt.

Az október 27–29. között a budaörsi BABtérben zajló, műhelyre képző- és filmművészettel, illetve animációval foglalkozók jelentkezhetnek online is elérhető portfólióval (Vimeo-csatorna, Tumblr-oldal, stb.) és egy rövid motivációs levéllel a primanima@primanima.hu email-címre október 6-ig.

A jelentkezők közül 12 főnek lesz lehetősége részt venni a műhelymunkában. A workshop angol nyelvű, a részvételi díj 150 euró, amelyért cserébe a műhely ideje alatt szállást, ellátást, valamint az október 30–november 2. között zajló Primanima fesztivál alatt szállást és fesztiválbérletet biztosítanak a szervezők.

(közlemény)Kapcsolódó