Radu Jude filmje is szerepel a BAFTA hosszúlistáján


A Brit Film- és Televíziós Akadémia kihirdette a 2022-es díjátadó hosszúlistáit minden fő kategóriában. A legjobb idegen nyelvű alkotásnak járó elismerésre Radu Jude Arany Medve-díjas Babardeală cu bucluc sau porno balamuc című filmje is esélyes lehet.  

Második éve, hogy bevezették a BAFTA új szavazati rendszerét, reagálva a tagságot és szavazási metódust illető kritikákra a 2020-as kiadást követően. A szabályok módosításának célja „a versenyfeltételek kiegyenlítése, valamint annak a biztosítása, hogy több filmet figyelembe vegyenek a jelölések tekintetében” – szögezte le az akadémia. A kategóriákhoz specifikusan kiválasztott zsűritagok először egy hosszúlistát állítanak össze, amit a következő fordulóban szűkítve megnevezik a hivatalos jelölteket.

A legjobb nem angol nyelvű filmnek járó díj hosszúlistájára 50 nemzetközi alkotásból választottak ki 15 filmet. A román rendező szatirikus karanténkomédiája mellett a listán még szerepel a francia Julia Ducournau Cannes-ban fődíjat nyert Titánja (Titane), ami még két másik kategóriába is bekerült, az ugyancsak a francia filmfesztiválon a zsűri nagydíját megosztva elnyert finn Compartment No. 6 Juho Kuosmanen rendezésében, illetve a kétszeres Oscar-díjas iráni rendező, Aszhar Farhadi A hőse (Ghahreman / A Hero). A Velencében a zsűri nagydíját elnyert olasz Isten keze (È stata la mano di Dio / The Hand of God) négy, a nemrég Golden Globe-díjjal jutalmazott, japán Drive my Car és Joachim Trier trilógiazáró A világ legrosszabb embere (Verdens verste menneske / The Worst Person in the World) című filmje két-két másik kategóriában is megjelenik. Az utóbbi film főszereplője, a norvég Renate Reinsve a legjobb színésznő jelölést is megkaphatja.

A kategóriák jelöltjeit február 3-án jelentik be, a díjátadóra március 13-án kerül sor.Kapcsolódó