Radu Jude nyerte a Karlovy Vary-i filmfesztivál fődíját


A legjobb filmnek járó Kristály Glóbuszt Radu Jude „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” című filmje nyerte, az East of the West versenyprogram zsűrijének különdíját pedig Csuja László Virágvölgy című alkotása érdemelte ki a szombat este záruló 53. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon.

KarlovyVary

Radu Jude többek között cseh koprodukcióban készült filmjében 1941-es romániai etnikai tisztogatáshoz kapcsolódó történelmi eseményt rekonstruálnak egy utcai előadáshoz. A cím idézet Mihai Antonescu román politikustól, aki a Minisztertanács előtt mondta el ezt a mondatot abban az évben. A film a rendezői szándék szerint válasz erre a kijelentésre, ugyanakkor Hannah Arendt a gonosz banalitásáról írt gondolatait viszi tovább Godard-filmekre emlékeztető narratív formában.

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”

A Virágvölgy különleges amatőr főszereplőkkel készült, a női főszerepben Berényi Bianka Instagram-sztár, az EU Cannibal frontembere, a férfi főszerepben Réti László, többszörös Speciális Olimpiai bajnok látható. A külvárosi lakótelepen unatkozó Bianka hirtelen felindulásból ellop egy csecsemőt, majd kénytelen apát és otthont keresni, azonban senki sem fogadja be. Már-már feladná, mikor véletlenül találkozik a munkásszállón élő, jószívű Lacival, aki segíteni akar az utcán rekedt anyának és eldönti, hogy mindenáron otthont teremt számukra.

Virágvölgy

A zsűri különdíját Any Katz argentin rendező Sueño Florianópolis című egyszerre humoros és melankolikus filmje nyerte, ugyanezért az alkotásért kapta meg Mercedes Morán a legjobb színésznőnek járó díjat. A legjobb színésznek járó elismerést Moshe Folkenflik viheti haza a Geula című izraeli filmben nyújtott alakításáért. A szlovéniai származású Olmo Omerzu nyerte el a legjobb rendező díját a Zimske muhe (Winter Flies) című filmjéért.

A zsűri két dicséretet is odaítélt az orosz koprodukcióban készült Podbrosy (Jumpman), illetve a szlovén koprodukcióban készült Zgodovina ljubezni (History of Love) című filmeknek.

Az East of the West versenyprogram fődíját Elizaveta Stishova elsőfilmje, a Kirgizisztánban játszódó Suleyman gora (Suleiman Mountain) nyerte el.

Vitaly Mansky Svideteli Putina (Putin’s Witnesses) című lett-svájci-cseh koprodukcióban készült filmje nyerte a dokumentumfilmes versenyt. Ebben a szekcióban a zsűri különdíját Daniel Zimmermann Walden című filmje kapta meg.

Az 53. Karlovy Vary-i Nemztközi Filmfesztiválon 236 filmet mutattak be, ebből 181 játékfilm, 55 pedig dokumentumfilm volt. Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmfesztiválját 2019-ben június 28. és július 6. között szervezik meg.Kapcsolódó