Radu Jude-retrospektív a kolozsvári Művész moziban


A hét második fele Radu Jude filmjeiről szól a kolozsvári Művész moziban: november 4. és 7. között a román rendező különböző alkotói korszakaiban készült filmeket vetítenek filmesztéták felvezetőjével vagy éppen az alkotó részvételével.

Radu Jude a kortárs román mozi egyik legfontosabb alakja, aki képes filmről filmre megújulni, és folyamatosan feszegetni a filmnyelv határait; napjaink hazai társadalmának égető problémáit dolgozza fel, gyakran nyúl tabu témákhoz, és fogalmaz meg társadalom- vagy történelemkritikát. Filmjeinek java része elismert nemzetközi filmfesztiválokon versenyzett, legnagyobb sikere mostanig az idén elnyert Arany Medve volt.

A Művész mozi mostani, retrospektív válogatását ez az Arany Medve-díjas film, a Babardeală cu bucluc sau porno balamuc indítja csütörtök este 18:30-kor. A vetítés után közönségtalálkozón vesz részt a film rendezője, Radu Jude.

A pénteki nap egy tíz évvel korábbi alkotáshoz nyúl vissza: a Film pentru prieteni indítja, majd a 2017-ben bemutatott, Țara moartă című dokumentum-esszéfilm következik: több mint 500 korabeli fénykép, valamint a 30-as, 40-es években készült propagandafilmek zenéje és a narráció segítségével Jude a romániai holokauszt ritkán tárgyalt témáját dolgozza fel. A 88 perces filmet Blos Jáni Melinda egyetemi tanár, kutató vezeti fel.

Szombat este a Sebhelyes szívek (Inimi cicatrizate) című játékfilmet vetítik; az alkotás elnyerte a zsűri különdíját a 2016-os locarnói fesztiválon, Mar del Platában pedig a legjobb rendezői díjra méltatták. A film főszereplője 1937-ben szanatóriumba vonul, hogy a tuberkulózisát kezeltesse. Lassacskán hozzászokik szomorú új életéhez, sőt, még a szerelemre is rátalál az intézmény falai között, miközben a kinti világ egyre keserűbbé válik, a társadalomban felerősödnek a szélső jobboldali eszmék. A vetítés előtt Lucian Teodor Rus filmesztéta mond bevezetőt.

A válogatás utolsó darabja, a vasárnap esti Bánom is, ha elítél az utókor (Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari) – ahogy a ím is sejtteti – szintén történelmi témát dolgoz fel. „Öntükröző művészfilm ez, igazán nézőpróbáló alkotás, amit nem lehet (nem szabad?) a hagyományos filmkritika paradigmái mentén vizsgálni” – írtuk bemutatója után a Kristály Glóbusszal jutalmazott alkotásról (teljes kritikánk itt).

Még több részlet és jegyvásárlás a www.cinema-arta.ro oldalon.

 
Kapcsolódó