Rasoulofnak börtönbe kell vonulnia


Alig három nappal azután, hogy Nincs gonosz (Sheytan vojud nadarad / There is no Evil) című filmje megnyerte az Arany Medvét, Mohammad Rasoulof iráni filmrendező hivatalos felszólítást kapott, hogy vonuljon be a börtönbe.

A Berlinalén a hétvégén díjazott rendező ügyvédje, Nasser Zarafshan számolt be az AP hírügynökségnek arról, hogy védencét ma felszólították, vonuljon börtönbe, és töltse le egy éves büntetését. Az ügyvéd azt is hozzátette, hogy Rasoulof nem fogja feladni magát, fellebbez az ítélet ellen.

Mohammad Rasoulof nyolc éve került először összetűzésbe az iráni hatóságokkal: Goodbye című, cenzúra témájú filmje 2011-ben két díjat nyert a Cannes-i Fesztiválon. Hazatérése után rendszerellenes propaganda terjesztése címén (Dzsafar Panahival együtt) börtönbüntetésre ítélték és 20 évre eltiltották a filmkészítéstől. Rasoulofot végül óvadék ellenében szabadlábra helyezték. 2017-ben a rendező a Telluride Filmfesztiválon mutatta be A Man of Integrity című következő filmjét, amely az iráni korrupcióról szólt – az iráni hatóságok válaszképpen elkobozták a rendező útlevelét, idén nem is utazhatott el a Berlinaléra. Az Arany Medvét lánya és filmjének főszereplője, Baran Rasoulof vette át.

Bár a nemzetközi közönség és a szakma egyre jobban ismeri és elismeri – legújabb filmjét is Európa-szerte fogják forgalmazni –, Rasoulof egyetlen filmjét sem vetíthették még az iráni mozik.

 Kapcsolódó