Rekordokat döntöget a szlovák mozipénztáraknál egy politikai thriller


A Soltész Árpád azonos című regénye alapján készült Disznó (SviňaScumbag) rekordot döntött a nyitóhétvégéjén, és azóta is vezeti a nézettségi listákat. A film alapjául Ján Kuciak újságíró és barátnője, Martina Kusnirova meggyilkolásának igaz története szolgált.

Több mint 98 000 nézőjével rekordot döntött a nyitóhétvégéjén, és a film azóta, 18 nappal a bemutatója után is a helyi mozis toplisták élén áll, bevétele meghaladta a 1,96 millió eurót. Jelenleg forgalmazókat keres a Berlinale Európai Filmvásárán, Szlovákiában pedig a politikai diskurzus egyik központi témája lett a február 29-i választások előtt.

A Disznó rendezője Mariana Cengel-Solcanska és Rudolf Biermann, alapjául Soltész Árpád újságíró, politikai elemző, a Ján Kuciak Oknyomozó Központ egyik vezetőjének azonos című regénye szolgált. A sztori hátterében egy nagy botrányt kavart, valós történet áll: Ján Kuciak szlovák újságírót és menyasszonyát, Martina Kusnirovát 2018 februárjában holtan találták közös otthonukban. Az oknyomozó újságíró halála után jelent meg utolsó munkája, amelyben cseh, olasz és szlovák kollégáival közösen az olasz maffia és cseh kormánypárti politikusok üzleti kapcsolataira derítettek fényt. A gyilkosság és a botrány kormányválságot idézett elő, hatására több politikus lemondott.

A Disznó forgatása titokban zajlott Pozsonyban, Nyitrán, Trencsénben, Somorján és a környékükön. 

A filmdráma kassai premierjére „több százan voltak kíváncsiak, valószínűleg azért, mert a filmben látható jelenetek megdöbbentően hasonlítanak a hazánkban végbement politikai történésekre, társadalmi eseményekre” – számolt be az ujszo.com. A film „történet hatalomról, korrupcióról, szexrabszolgaságról és egy fiatal újságírónak és feleségének a meggyilkolásáról egy fiatal demokráciában” – jellemezték a Disznót tegnapi vetítésén, az Európai Filmvásáron.
Kapcsolódó