Rekordösszeget költöttek tavaly a külföldi filmesek Csehországban


Rekordösszeget, 8,9 milliárd koronát (117,48 milliárd forint) költöttek el tavaly külföldi filmstábok Csehországban – közölte Jirí Vanek, a Cseh Állami Filmalap (SFK) szóvivője hétfőn Prágában.

A cseh állami támogatásoknak köszönhetően 2019-ben mintegy 80 filmet, illetve sorozatot forgattak Csehországban. A sorozatok többsége az online platformok (például a Netflix vagy az Amazon) számára készült.

„A tavaly Csehországban megvalósított projektek pénzügyi hozadékát 8,9 milliárd koronára számoltuk ki. Ez az összeg új rekord, és a 2018-as évi bevételnek majdnem a duplája. Az állam számára a külföldi filmesek támogatása nagyon kifizetődő” – magyarázta Helena Bezdek Franková, a filmalap igazgatója újságíróknak.

A prágai kormány 2010-ben vezette be a külföldi stábok csehországi forgatásának támogatását. Prága a külföldi filmeseknek a költségek 20 százalékát téríti meg. Az európai országokban ez a visszatérítés gyakran 25–30 %-os, és van olyan ország, ahol a költségek 40 %-át térítik meg a külföldi filmeseknek.

Tavaly a kormány először 800 millió koronát különített el a költségvetésből erre a célra, ezt később további 500 millió koronával megemelte.

Míg korábban az amerikaiak, az utóbbi időben elsősorban a különféle sorozatok gyártói forgatnak előszeretettel Csehországban. Franková szerint szükség van arra, hogy a cseh állam már az idén megnövelje a külföldi filmesek támogatására szánt összegeket.

(MTI)Kapcsolódó