Rekordszámú külföldi film versenyez idén a Friss Húson


Új időpontban, május 27. és június 2. között rendezik meg a 9. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált. A budapesti Toldi moziban és további szabadtéri helyszíneken zajló rendezvény nemzetközi versenyprogramja már összeállt: 2021-ben rekordszámú, 27 nemzetközi film száll versenybe egymással.

Idén először lesz öt nemzetközi versenyszekció, a szervezők tematikus blokkokba sorolták a filmeket: a Találkozások, a Furcsaságok, a Családban marad és a Felnövéstörténetek mellett az ötödik blokk a Határesetek címet viseli: olyan külhoni (vagy épp tiszteletbeli) magyarok alkotásai lesznek itt láthatóak, akik a hazai válogatásba nem férnének be – közölték ma délben a szervezők.

Olyan többszörös díjnyertes alkotók vadonatúj filmjei is láthatóak lesznek majd, mint a lengyel-magyar Ducki Tomek, akinek 2007-es Életvonal című animációs munkája komoly nemzetközi karriert futott be, új animációs filmjének címe: Plantarium. A Varga Katalin balladája és a Berberian Sound Studio tiszteletbeli magyarnak számító angol rendezője, Peter Strickland kellemes fejbizsergést ígér az ASMR-jelenséggel foglalkozó kisfilmjével, címe Cold Meridian. A szlovéniai születésű Horváth Botka Áron filmjében (Bits) pedig Nagy Zsolt ígéri meg a fiainak, hogy elviszi őket a Hungaroringre. A FAMU-n végzett Mihályi Michaela és David Stumpf animációs filmjét, a Sh_t happenst a Velencei Filmfesztivál is beválogatta programjába.

Adrien Mérigeau: Genius Loci (jelenetfotó)

A Friss Húson mutatkozik be a magyar közönségnek a rövid animációs Oscarra jelölt Genius Loci (r. Adrien Mérigeau), amely egy fekete nő észleléseit mutatja be Párizsban, valamint a Berlinale rövidfilmes programjában díjat nyert My Uncle Tudor, amely a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doc Nomads programjában készült, rendezője, Olga Lucovnicova tanult egy ideig a magyar egyetemen. Tarr Béla egykori tanítványa, Rand Abou Fakher filmje is a Berlinaléról érkezik, a So We Live a Berlinale Shorts programjában szerepelt.

Leonardo van Dijl filmje, a tornászlányról szóló Stephanie a Cannes-i Filmfesztivál rövidfilmes programjában szerepelt, a Stickert (r. Georgi M. Unkovski) a Sundance Filmfesztivál válogatta be a programjába, a fiatal török pár megpróbáltatásai bemutató The Criminals (r. Serhat Karaaslan) pedig forgatókönyvírói díjat is nyert a Sundance-en. Több kisfilm is foglalkozik a turizmus kizsákmányoló hatásával: a francia Massacre (r. Maïté Sonnet) és a nepáli Ashima (r. Dekel Berenson) is.

Maïté Sonnet: Massacre (jelenetfotó)

A visszatérő alkotók között van a 2017-es Friss Hús legjobb nemzetközi rövidfilm díját a Glass House-szal elnyerő Ivar Aase, aki egy különös szerelmi történetet feldolgozó új filmjével, a Cam Boyjal érkezik a Friss Húsra.

A nemzetközi versenyben a legjobb film díját és a zsűri különdíját ítélik oda, illetve a közönség is szavazhat kedvenc külföldi filmjéről.

A filmek részletes listáját és adatlapját a Friss Hús Budapest honlapján lehet megtekinteni: https://frisshusbudapest.com/filmekKapcsolódó