Remake készül a Jelenetek egy házasságból című Bergman-klasszikusból


A svéd mester 1973-ban bemutatott minisorozatát az HBO dolgozza át; a főszerepeket Michelle Williams és Oscar Isaac kapta meg.

Az angol nyelvű verziót Hagai Levi írja és rendezi, aki az öt évadot megért The Affair alkalmával már forgatott családi perpatvarról. Michelle Williams számára sem idegen a téma, hiszen a 2010-es Blue Valentine-ban egy toxikus házasságból próbál kiszabadulni – a szerep Oscar-jelölést hozott a színésznő számára.

A Jelenetek egy házasságból-t (Scener ur ett äktenskap) Bergman legnépszerűbb filmjeként, a korszak látleleteként, a konvencionális, kispolgári házasság kudarcának történeteként szokták emlegetni. A 70-es években játszódó sztori a Liv Ullmann és Erland Josephson játszotta házaspár közös életének egy évtizedét fogja át. A minisorozat Bergman saját tapasztalatait – köztük Liv Ullmannhoz fűződő kapcsolatát, 1965 és 1970 közötti házasságukat – dolgozta fel, és több rendezőkolléga (Woody Allen, Richard Linklater, Ari Aster) számára is ihletforrásként szolgált. 

Az új sorozat átveszi az 1973-as hat epizódnyi eredeti történetet, amiből Ingmar Bergman egy évvel később összerakott egy mozibarátabb, 3 óra időtartamú, Amerikának szánt változatot is. A Variety szerint a remake előkészületei már néhány évvel ezelőtt elkezdődtek – afféle álomprojekt ez Michael Ellenberg producer számára –, azt azonban nem lehet még tudni, hogy mikor indul a miniszéria forgatása.

 
Kapcsolódó