Restaurálták az Izzó szerelem című Macskássy-klasszikust


A Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum digitalizálta és restaurálta Macskássy Gyula Izzó szerelem című, 1939-ben készült reklámfilmjét.

A Nemzeti Filmintézet hosszútávú filmfelújítási és digitalizálási programja keretében 2021-ben sorra megújulnak Macskássy Gyula mintegy öt órányi, népszerű rajz- és bábanimációi, hogy az életmű 2022-ben, „a magyar animáció atyjának” 110. születésnapjára 4K felbontásban elérhető legyen – közölte a filmintézet. A projekt első lépéseként speciális módszerrel digitalizálták a villanykörtéket gyártó Tungsram cég megrendelésére 1939-ben készült, Izzó szerelem című reklámfilmet.

A különleges, ún. Gasparcolor technikával készült, újonnan restaurált reklámfilmet az AMIA (Association of Moving Image Archivists), a mozgóképes örökség megőrzésének és hozzáférhetővé tételének elősegítésére létrejött nemzetközi szakmai szervezet meghívta online vetítési programjába. A film nemzetközi premierjét az AMIA Archival Screening Night című program keretében tartották november 19-én. A válogatásban a világ filmarchívumai mutatták be legújabb szerzeményeiket, és meséltek azokról az izgalmas kihívásokról, amelyekkel az archiválás, a digitalizálás és a restaurálás jár. Az archívum fennállása óta először vett részt az AMIA eseményén.

„Az AMIA vezetősége örömmel üdvözli, hogy a magyar filmarchívum idén első alkalommal vett részt a Screening Night programon. A magyar filmarchívum a világ egyik kiemelkedő jelentőségű archívuma és a magyar film ragyogó művészi színvonala megkérdőjelezhetetlen elismertséggel bír az egész világon. Az Izzó szerelem varázslatosan szép helyreállítása az 1939-es Gasparcolor kópiáról a konferenciánk fénypontja volt” – idézi Dennis Dorost, a nemzetközi szervezet elnökét az NFI honlapja.

A weboldal szerint a magyar filmarchívum hosszabb távú kollaborációt tervez a Tunsgrammal: a cég archívumában számos más filmritkaság is megőrződött, ezeknek a feldolgozására, restaurálására és bemutatására vonatkozik az együttműködés.


Címkék

Kapcsolódó