Roberto Benigni életműdíjat kap Velencében


A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Arany Oroszlánnal tiszteleg az olasz színész-rendező Roberto Benigni életműve előtt.

Roberto Benigni színészként együtt dolgozott többek közt Federico Fellinivel, Matteo Garronéval és Jim Jarmuschsal, legnagyobb sikere azonban mégis Az élet szép (La vita è bella) című holokausztdráma-vígjáték volt, amelyet ugyan nem Velencében, hanem Cannes-ban mutatott be, de ott elnyerte a zsűri nagydíját. Benigni jegyezte a film forgatókönyvét, ő rendezte a produkciót, és a főszerepét is ő játszotta, és a sikeres bemutató után mondhatni minden fontos díjat elnyert világszerte, köztük a legjobb főszereplőnek járó BAFTA-t és három Oscar-díjat.

Rendezőként A tigris és a hó (La tigre e la neve) című Csipkerózsika-történetet mutatta be 2005-ben, és ennek a filmnek a főszerepét is ő maga alakította.

Legutóbb, 2019-ben a Pinokkió élőszereplős, Matteo Garrone-rendezte verziójával tért vissza a mozivásznakra, és a film hatalmas kasszasiker volt Olaszországban (nem csak ott: az amerikai filmakadémia Oscarra jelölte jelmez, illetve smink és frizura kategóriában).


Címkék

Kapcsolódó