Rófusz Ferenccel és Vácz Péterrel folytatódnak az MMA animációs estjei


Az Animációs esték – Hagyomány és haladás című online sorozat keretében eltérő generációk képviselői ülnek egy asztalhoz; május 20-án Rófusz Ferencen és Vácz Péteren lesz a sor.

Az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) által életre hívott esték folyamán eltérő generációk képviselői ülnek egy asztalhoz és a házigazda, a Bánffy Miklós-díjas producer Kollarik Tamás, egyetemi oktató olyan kérdéseket vet fel, mint például melyek azok a szempontok, amelyek a művészeti értékek létrehozásához elengedhetetlenek? Miben áll a tehetségek gondozása, hogyan adható át az idősebb generációk tapasztalata a fiatalabbaknak? Mi az állam szerepe, a támogatási rendszerek szükségessége, a piac, valamint a mecenatúra és a kultúra kapcsolata?

Az aktuális rész vendége a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Rófusz Ferenc Kossuth-díjas magyar rajzfilmrendező, akinek karrierje 1968-ban indult a Pannónia Filmstúdióban. Az első magyar, aki hazánkban készült filmért, az 1981-es A légy című produkcióért kapott Oscar-díjat. 1984-ben Németországba utazott, ahol animációs tévésorozatokon dolgozott, ezt követően 1988-tól a torontói Nelvana Ltd. animációs cég munkatársa. Három évvel később megalapította saját animációs cégét, a Super Fly Films Inc.-et. Kreatív rendezőként több mint 60 reklámfilm fűződik nevéhez. Rófusz Ferenc 2001-ben visszaköltözött Magyarországra és jelenleg is számos filmötleten dolgozik.

Az este folyamán a fiatal generációt Vácz Péter animációs filmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasa képviseli, aki tanulmányait a Kisképző tervezőgrafika szakán kezdte, majd a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakán folytatta. Az egyetem alatt részt vett az ASF nemzetközi animációs kurzuson, majd elvégezte a dán The Animation Workshop iskola professzionális 3D animátori képzését. 2013-as mesterszakos diplomafilmje, a Nyuszi és Őz több mint 125 fesztiváldíjat nyert világszerte. Az egyetem után Dél-Franciaországban, majd Berlinben dolgozott. 2015 óta Budapesten alkot és szakmai munkái mellett animációs gyakorlatot és elméletet tanít az Illyés Gimnáziumban és a MOME-n.

A szakemberek a beszélgetés során kitérnek a magyar filmgyártás helyzetére, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem versenyképességére és jövőjére az animációs filmgyártás oktatásában, illetve szó kerül a különböző animációs trendekről és hagyományokról.

Az online Animációs esték – Hagyomány és haladás május 20-án 18 órakor kezdődik, a közvetítés követhető az MMA MMKI Facebook-oldalán, illetve YouTube-csatornáján.

(az MMA közleménye)Kapcsolódó