Román dokumentumfilm nyerte el a Prix CIRCOM nagydíját


Az európai közszolgálati televíziós nagydíjat először hozza el hazai alkotás: a Román Televízió temesvári stúdiójának a dokumentumfilmje.

A Cum am trăit într-o pădure (How Did I Live in a Forrest) öt év munkájának az eredménye. Szereplői eldugott hegyvidéki házikók magányos lakói, akik sokszor hónapokig nem látnak embert, az erdőben dolgoznak, földecskéjük terményeiből élnek, barangolnak, imádkoznak.

A Minorities in Society kategóriában indult és a CIRCOM-nagydíjjal frissen kitüntetett dokumentumfilmet az Izolaţi în România (Elszigetelve Romániában) című sorozat részeként készítették a temesvári területi stúdió munkatársai: rendezője Dite Dinesz, operatőre Marius Danci, vágója Constantin Buță.

Az Európai Regionális Televíziók Szövetségének (European Association of Regional Television / Association Europeenne des Televisions Regionales) díját Dite Dinesz tegnap este, a járvány miatt online megtartott Prix Circom-gálán „vette át”.

Az évente megszervezett Prix CIRCOM-ra idén 191 produkciót neveztek 23 országból. A tegnap esti kiemelt különdíjas (Special Award of the Grand Prix) az Imagine 2020 című ír produkció nyerte el, és további kategóriadíjakat osztottak. Utóbbiak között is van hazai vonatkozású: a dokumentumfilmes kategóriában dicséretet nyert az 1946–47-es éhínségről szóló Foametea (The Hunger) című bukaresti produkció.
Kapcsolódó