Román film nyerte a szófiai filmfesztivál nagydíját


Marius Olteanu első nagyjátékfilmje, a Monştri nyerte a Szófiai Nemzetközi Filmfesztivál legjobb filmnek járó nagydíját.

A 2019-es Berlinálé Fórum szekciójában bemutatott film egy nyolc év házasság után elváló fiatal pár egy napját követi, azt pedig a nézőknek kell eldönteni, hogy a főszereplőkre, vagy pedig a döntéseiket elítélő környezetükre vonatkozik-e a cím.

A film főszerepeit Judith State, Cristian Popa, Alexandru Potocean, Şerban Pavlu, Dorina Lazăr, Gabriel Răuţă játsszák, az operatőr Luchian Ciobanu. A Monştri a Parada Film és a Wearebasca gyártásában készült, a Román Országos Filmközpont (CNC) támogatásával, a Román Közszolgálati Televízió közreműködésével. Producerei: Claudiu Mitcu, Ioachim Stroe és Robert Fiţa, koproducer Marius Olteanu.

Bulgária legnagyobb filmfesztiválját 23. alkalommal szervezték meg március 7. és 17. között. A rendezvény célja bemutatni a kortárs filmeket a helyi közönségnek, illetve a Balkán filmtermését a világnak, bátorítva a nemzetközi koprodukciókat.

A Szófiai Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének díját, a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját és a legjobb bulgár játékfilmnek járó elismerést Dragomir Solev Praseto (The Pig) című filmje nyerte, a legjobb rendező díját pedig a német Nora Fingscheidt vehette át Systemsprenger (System Crasher) című filmjéért. A díjazottak teljes listája itt olvasható.Kapcsolódó