Román filmpremierekre csábít a TIFF


15 hazai premier, 7 világpremier – az augusztus elejére halasztott 19. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál közzétette a román filmes válogatás címeit.

A szekció legerősebb húzófilmje a Cristi Puiu rendezte Malmkrog, amely elnyerte a Berlinale Találkozások (Encounters) szekciójának rendezői díját: a film romániai premierje a TIFF-en lesz. Szintén „Berlinből érkezik” Radu Jude Tipografic majuscul című alkotása, amelyben a Román Televízió archív anyagai feszülnek a valós alapú, a kommunizmus idején játszódó, fikciós történetnek: egy kamaszt fülön csípnek, miközben kerítésre firkál rendszerellenes üzeneteket. Szintén megtörtént eseményekre épít Dan Chișu 5 minute című, Varsóban bemutatott drámája is: itt a csendőrség lép közbe, amikor egy csapat LGBT-tüntető félbeszakítja a Román Paraszt Múzeumának egy filmvetítését.

Tudor Cristian Jurgiu Și poate mai trăiesc și azi című filmje elvárások és valóság ellentétéről beszél: a szerelmi történet két hőse hisz a filmekből és a regényekből ismert tökéletes szerelemben, és minden részletében át akarják maguk is élni. Párkapcsolati drámát hoz elénk – premierként – Răzvan Săvescu is: az Început főszereplői egy hegyvidéki házikóba vonulnak vissza, az elszigeteltség pedig újfajta kihívásokkal szembesíti a kapcsolatukat.

Ivana Mladenović egy humorosan és gyengéden elmesélt, szokatlan történet rendezője és főszereplője egy személyben – az Ivana cea Groaznică díjat nyert Locarnóban. Teodor Corban színész alakja két filmet kapcsol össze: az Urma (r. Dorian Boguță) című rendőrfilmet és a Cărturant (r. Liviu Săndulescu), amely egy férfi végrendelkezéséről szól. Anca Damian animációs filmjei körbejárták már a világot – a TIFF-re érkezik most a legújabb; a szívecskeorrú kiskutya történetét, a Călătoria fantastică a Maronei-t Európai Filmdíjra jelölték.

Andrei Zincă súlyosabb mondanivalót választott: a Și atunci… ce e libertatea?, az 1950-es években a Bărăganra deportáltak tragédiájáról mesél. Alapjául Ana Blandiana Proiecte de trecut című novellája szolgált. Ugyancsak a román történelem egy eseményét dolgozza fel a Cardinalul (r. Nicolae Mărgineanu): Iuliu Hossu görögkatolikus püspök története, ő olvasta fel a 1918. december 1-jén Gyulafehérváron az egyesülési nyilatkozatot.

A nagyjátékfilmes kínálathoz 10 egészestés dokumentumfilm társul, nagyrészük premeierként kerül a mozivászonra. Köztük lesz például a csernobili nukleáris katasztrófa után született nemzedékről szóló Totul nu va fi bine (r. Adrian Pârvu, Helena Maksyom), de Alexandru Nanau sokszor díjazott colectivje is. A Román Film Napjainak műsoráról idén sem hiányozhatnak a kisjátékfilmek sem: a fesztivál szervezői 16 darabot válogattak velőlük a programba.

A fesztivált a járvány miatt elhalasztották, május vége, június eleje helyett július 31. és augusztus 9. között szervezik meg Kolozsváron. A fesztivált a Boldog idők (La belle époque) nyitja a főtéren, a zárófilm pedig az Ezüst Medve-díjas Előzmények törlése (Effacer l’historique) című francia vígjáték lesz.Kapcsolódó