Román játékfilm is meghívást kapott a 49. Berlinale Forumra


39 alkotást, köztük egy román filmet és három közép-kelet-európai koprodukciót is beválogattak a kísérleti filmeknek fenntartott Berlinale Forumra.

A Berlini Nemzetközi Filmfesztivál részét képező, fiatal alkotóknak szóló fórumot az Arsenal – Film- és Videóművészeti Intézet szervezi, ez a Berlinálé legkockázatvállalóbb, avantgárd, kísérleti, innovatív alkotásokat vetítő szekciója.

A pénteken közzétett válogatásban szerepel Marius Olteanu első játékfilmje, a puzzle-szerkezetű Monştri (Szörnyetegek), amely egy nyolc év házasság után elváló fiatal pár egy napját követi, azt pedig a nézőknek kell eldönteni, hogy a főszereplőkre, vagy pedig a döntéseiket elítélő környezetükre vonatkozik-e a cím.

Marius Olteanu öt rövidfilm után debütál első játékfilmjével. Ideile bune vin de sus című kisfilmje 2003-ban a legjobb rendező díját nyerte a CineMAiubit Nemzetközi Diákfilmfesztiválon.

A 49. Berlinale Forumon szerepel a From Tomorrow on, I Will (Chun nuan hua kai) német-kínai-szerb koprodukció, a The Stone Speakers (Kameni govornici) című kanadai és bosznia-hercegovinai alkotás, valamint az iráni-cseh Leakage (Nasht) is.

(Film New Europe)Kapcsolódó