Román kisfilmet díjazott Gus Van Sant


Ioana Mischie Cumulonimbus című 15 perces kisfilmje dicséretet nyert a Francis Ford Coppola Pincészet és a filmrendező irodalmi magazinja, a Zoetrope szervezésében meghirdetett 2018-as rövidfilmes versenyen (Coppola Short Film Competition).

A több mint ezer benevezett rövidfilm közül ezúttal Gus Van Sant amerikai filmrendező válogatott. A nagydíjat és az 5 ezer dolláros pénzjutalmat az olasz Gregorio Franchetti Lobster Dinner című filmje nyerte, Ioana Mischie pedig két amerikai rendezővel, Mei Cen Menggel (Beyond the Green Mountain) és Grant Hyunnal (Koreatown), valamint az angliai Daniel Jewel The Secret World of Foley című alkotásával osztozott a dicséreteken. A díjazott filmek szabadon megtekinthetően a verseny honlapján.

A rövidfilmes verseny tétje a pénzjutalom mellett az is, hogy a kiválasztott alkotásokat tehetségkutató ügynökségek és filmprodukciós irodák figyelmébe ajánlják.

Ioana Mischie Cumulonimbus című filmje egy eldugott roma faluban játszódik, ahol még mindig él az az évszázados szokás, hogy a házasságokról már azelőtt megegyeznek a szülők, hogy a gyerekek betöltötték volna a hét évet. A film főszereplője, Andreea majdnem nyolc éves, és nem szeretne férjhez menni a kiszemelt fiúhoz, sokkal jobban érdekli az iskolai földrajzóra és szomszéd faluból származó barátja, Iosif. Tiltakozásképpen a falubeli gyerekekkel együtt esküvőt szervez, nem nem úgy, ahogy azt a felnőttek szokták.

Cumulonimbus

Ioana Mischie a bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetem (UNATC) végzettje, az egyetem interaktív technológiákkal foglalkozó CINETic kutatóközpontjának munkatársa. Fulbright-ösztöndíjjal tanult a Los Angeles-i Dél-Kaliforniai Egyetemen (USC). Részt vett az UNATC angol nyelvű Interactive Technologies for Performing and Media Arts mesteri képzésének kidolgozásában, a Digitális Történetmesélés és Digitális Médiaművészetek tantárgyak oktatója. Több olyan platform és egyesület alapítója, amely VR-t is alkalmazó alkotói koncepciók kidolgozását segíti. Több nemzetközi filmfesztiválon volt jelen munkáival, román-francia koprodukcióban készült 237 de ani című rövidfilmjét Palm Springsben mutatták be.Kapcsolódó