Román színésznő nyert Locarnóban


A legjobb színésznő díját Andra Guţi nyerte el Radu Muntean új filmjében nyújtott alakításáért a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon. A szemle fődíját Yeo Siew Hua A Land Imagined című filmje kapta, jelentette be a zsűri szombaton.

Radu Muntean román-francia-svéd koprodukcióban készült Alice T. című filmjében Andra Guţi a 17 éves Alice Tarpant alakítja, aki iskolai problémákkal küzd, nem biztos benne, hogy kitől esett teherbe, de leginkább az zavarja, hogy minderről az őt örökbefogadó Bogdana (Mihaela Sîrbu) is tudomást szerzett. A filmet november 9-től vetítik a romániai mozik.

Alice T.

A Locarnói Filmfesztivál Arany Leopárd-díját Yeo Siew Hua A Land Imagined című szingapúri-francia-holland koprodukcióban készült filmjének ítélte oda a Csia Csang-ke kínai rendező vezette zsűri. A film, amely egy akciófilm, szerelmi történet és építkezési jelentés keveréke egy Szingapúrba érkezett kínai építőmunkásról szól, aki eltűnt egy olyan területen, amelyet termőterületté alakítanak át. Az ügyet felderítő helyi nyomozónak a kínai férfi gondolataiba kell bújnia ahhoz, hogy feltárhassa az igazságot.

A Land Imagined

A zsűri különdíját a Yolande Zauberman rendezte M című francia film nyerte el, amely az izraeli társadalomban a gyermekek szexuális bántalmazását állítja középpontba.

A legjobb rendezésért járó díjat a chilei Dominga Sotomayor rendezte Tarde papra morir joven című chilei-brazíl-argentin-holland koprodukciónak ítélték oda, amely a demokráciaba visszatért chilei társadalom 1990-es éveit tárja a néző elé.

A legjobb színész díját a dél-Korai Ki Ju Bong kapta meg a honfitársa, Hong Szang Szu rendezte Hotel by the River című filmjében nyújtott alakításáért.

Az első filmesek szekciójában az Alles ist Gut című film a német Eva Trobisch rendezésben nyert.

A közönség díját a Spike Lee rendezte BlacKkKlansman című bűnügyi filmdráma kapta. A díjak teljes listája itt olvasható.

A 71. Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon több mint 200 rövid-, játék- és dokumentumfilmet vetíttek. A fődíjért, az Arany Leopárdért 15 film versengett, köztük a Before Dawn című rövidfilmjével Európai Filmdíjat nyert Kenyeres Bálint első játékfilmje, a Tegnap. Meghívást kapott még Milorad Krstić animációs akcióthrillere, a Ruben Brandt, a gyűjtő és Zurbó Dorottya első önálló rendezése, a Könnyű leckék is.

(MTI)Kapcsolódó